"Връщаме контрола на държавата": Откриха държавна лаборатория на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)

1796
"Връщаме контрола на държавата": Откриха държавна лаборатория на "Капитан Андреево" (СНИМКИ)
Снимка: Министерски съвет

Премиерът акад. Николай Денков откри днес (29 февруари) Държавната лаборатория за изследване на пестициди на граничен пункт "Капитан Андреево".

Със заработването на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България.

"Капитан Андреево" е първият вход на вноса на пратки и стоки на пресни плодове и зеленчуци с произход трети страни за Европейския съюз, което налага спазване изискванията на европейското законодателство. Tам дълги години фитосанитарният контрол бе осъществяван от частна фирма. Още: Проверките на "Капитан Андреево": Не е само БАБХ, други също могат да ги правят

Капацитетът на лабораторията е съобразен с трафика за извършване на своевременен и ефективен официален контрол без излишно забавяне. Има готовност при необходимост да бъде повишен лабораторният капацитет с необходимите ресурси – технически средства и персонал.

Това е последното развитие по казуса около "Евролаб" и фитосанитарния контрол на граничния пункт "Капитан Андреево". Припомняме, че на 15 декември Върховният административен съд (ВАС) реши отново в полза на дружеството, като отмени заповедта на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от август 2022 г., с която беше наредено фитосанитарният и ветеринарномедицинският контрол, както и контролът на продукти от неживотински произход, да се извършват със съоръжения за разтоварване, отваряне и преглед на пратките, осигурени от Българска агенция по безопасност на храните. Още: Проверките на "Капитан Андреево": Не е само БАБХ, други също могат да ги правят

"Връщаме контрола на държавата"

"Днес правим решителна стъпка за връщане на контрола върху нашите граници в ръцете на държавата", заяви премиерът акад. Николай Денков при откриването.

По думите му благодарение на предприетите действия от държавата се очаква да бъде облекчен официалният контрол при вноса на пратки пресни плодове и зеленчуци с произход трети страни. Ще бъдат гарантирано, че на европейския пазар ще постъпват чисти от пестициди плодове и зеленчуци. От голямо значение е, че ще бъде намалено времето на престой на камионите, превозващи пратките на граничния пункт. Очаква се да бъде оптимизирано и времето за извършване на официален контрол: документална, идентификационна и физическа проверка, включително взимане на проби по разписаната честота, съгласно регламентите.

Министър-председателят беше категоричен, че правителството прави всичко възможно, за да подсигури границата по най-добрите европейски и световни стандарти. Още: На КЗК ѝ трябваха 14 месеца, за да пореже "Евролаб" по жалба за "Капитан Андреево"

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев от своя страна заяви, че с тази лаборатория се постига изключително голям ефект за трафика и за времето, което също е ценен ресурс. "Чакащите камиони по 2 дни вече ще изчакват само необходимото технологично време, за да излязат пробите, което е около 5-6 часа", посочи още министър Вътев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com