"Възможно е, нямам спомен, евентуално": Иван Гешев говори за познанството си с Петьо Еврото

7579
"Възможно е, нямам спомен, евентуално": Иван Гешев говори за познанството си с Петьо Еврото
Снимка: БГНЕС

Лицето Петьо Петров познавам от 90-те години като прокурор в СРП. Поне докато съм главен прокурор три години и половина, с голяма степен на вероятност мога да твърдя, че не съм го виждал лично, нито в този период съм ходил в небезизвестния му ресторант" ("Осемте дужджета", бел. ред.).

Това казва бившият главен прокурор Иван Гешев по време на разпита си по досъдебно производство, проведен на 5 октомври 2023 г. Протоколът от него беше разпространен днес (25 март) от Антикорупционният фонд (АКФ).

Разпитът е по делото, което Софийска градска прокуратура образува на 20 юни 2023 г. (няколко дни след като Гешев е освободен и заменен от Борислав Сарафов на върха на държавното обвинение), за да търси престъпления от прокурори от СРП по воденото срещу Петьо Еврото досъдебно производство. Още: Таен свидетел от "Осемте джуджета": Над 10 пъти съм виждал Борислав Сарафов в ресторанта

"За разлика от резкия език на изказванията му като политическо лице, пред прокурора и следователя Гешев говори доста обрано, с витиеватите и иронични изрази, характерни за краткия му мандат като главен прокурор, които едновременно носят внушения, но и гарантират юридическа неуязвимост", коментират от екипа на АКФ.

Не помни за себе си, но...

Свои евентуални посещения в ресторанта на Петров в периода преди да стане главен прокурор Гешев не отрича със същата "голяма степен на вероятност", а само се позовава на липсата на спомени за такива.

Макар и да твърди за себе си, че или въобще не е посещавал "Осемте джуджета", или просто не помни за това, изказва подозренията си, че административни ръководители в прокуратурата, техни заместници и други високопоставени лица са посещавали "доста по-често" не само ресторанта на Петьо Петров, но и неговия дом. Още: Сарафов иска дисциплинарно уволнение на близък на Гешев военен прокурор

Следва иронично подхвърляне към водещите разпита прокурор и следовател, че ако разкрият кои са тези лица, каквото е законовото задължение на всеки разследващ, биха установили, че те "може" да са посещавали и домашния адрес на Петров, да са носили "документи от СГП" и да са били в топли отношения с него. Всичко това, според Гешев, остава "само една теоретична възможност". За него "категорично" е единствено, че той самият не е знаел къде живее Петров, а само, че пребивава в "небезизвестния ресторант", при това"известен от медиите".

Силно впечатление правят и постоянните му препратки през целия разпит към двама административни ръководители на СГП - градския прокурор Илиана Кирилова и заместника ѝ Божидара Ганева, които четири пъти са споменати в комплект "Кирилова и Ганева".

Гешев прави референции с недомлъвки към техни "притеснения" от "някакви твърдения" по воденото от СРП разследване, за които научил от самите тях. Според Гешев Кирилова и Ганева много държали делото да се приеме по компетентност от СГП, на което той им казал да се разберат с ръководителя на СРП Невена Зартова, но какво се е случило не помнел. Още: Много шум за нищо? Прекратиха делото за "заговор" срещу Иван Гешев

"Случилото се е, че СГП в действителност поема по компетентност досъдебно производство 26636/23 г. на СРП, което, както е вече публично известно, съдържа свидетелски показания, свързващи Кирилова и Ганева с "Осемте джуджета", както и множество информационни носители и документи с неизвестно съдържание", припомня АКФ.

"От всичко това "с голяма степен на вероятност" можем да заключим, че Гешев, макар и да се стреми да не казва нищо особено конкретно, индиректно прави внушението, че административни ръководители в прокуратурата (особено такива от СГП) и "други високопоставени лица" са били много по-близки до Петьо Еврото от него самия, каквато известна близост всъщност той също не отрича категорично. Също така, на търсената от водещите разпита негова лична заинтересованост от делото на СРП, той противопоставя личната заинтересованост на ръководството на СГП, която отново иронично нарича "служебна", допълват още от екипа на Фонда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика