Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка с ББР?

8396
Разследват Лена Бориславова за неизгодна сделка с ББР?
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Кирил Петков - Лена Бориславова, съобщи bTV.

Разследването е за сключена неизгодна сделка и е започнало преди месец.

Материалите са получени от районната прокуратура, която в началото е проверявала договор за правни услуги на Българската банка за развитие (ББР), свързан с Бориславова. 

По-късно ако от СГС уточниха: "Информацията, че „Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство срещу началника на кабинета на премиера в оставка Лена Бориславова“, е с невярно съдържание. От 2017 г. досъдебните производства не се образуват срещу лица съгласно изричната разпоредба на чл. 214, ал. 3 от НПК. 

"Не съм официално уведомена от прокуратурата за досъдебно производство срещу мен. Разбирам за него от медиите", каза пред БТА Лена Бориславова.

„Това, което е знам, е че има досъдебно производство във връзка с договора на кантората, в която работих преди да вляза в политиката, която помагаше на новото ръководство на ББР да се пребори за вписването му и за изобличаването на първите по-големи кредити, сключени при абсолютно нарушение на всякакви банкови правила“, заяви тя.

„Знам, че има образувано досъдебно производството във връзка с този договор. Ако досъдебното производство срещу мен отново е във връзка с този договор, което аз не мога да потвърдя, тъй като разбирам единствено от медиите, е странно в какво качество точно аз съм сочена за извършител на това деяние. Прокуратурата прилага някакво различно наказателно право от това, което аз съм учила в университета“, зави още тя.

Лена Бориславова: Плащано е от Русия на публични личности да я защитават

"Данните, с които разполагаме показват, че има заплаха за националната сигурност от поне от половината от експулсираните". Това заяви н...

Бориславова коментира, че няма как да е участвала в сключването на неизгодна сделка, тъй като е била част от консултантски юридически екип, без да има представителни правомощия от кантората или банката.

„Това е една устойчива опорка, която се появи за първи път в жълтите медии, които твърдяха, че аз лично съм получавала хонорара по договора. Прокуратурата сега доразвива това, което жълтите медии наложиха. Нямам никакви притеснения за този договор. Ако прокуратурата спазва правото и гледа фактите, аз не очаквам негативен развой от това досъдебно производство“, посочи още Лена Бориславова.

Припомняме, че в края на юни самата Бориславова съобщи в профила си във Facebook, че "прокуратурата се е "самосезирала", само че не за просрочените кредити или увреждането на държавния ресурс, а заради договор, сключен с кантората, подпомогнала новото ръководство в първите дни на битката". Изискани са копия от документите, за да се види колко и на какво основание говорителката на кабинета е получавала заплащане.

"Жълтите медии на ГЕРБ и ДПС и те ревностно участват в битката от ден едно. През май 2021-ва си мислех, че най-голямата лъжа за мен може да бъде, че лично получавам заплата от ББР в размер на 14 000 лв. на месец. 12 месеца по-късно осъзнавам, че просто ми е липсвало въображение", написа Бориславова. Тя беше част от това адвокатско дружество.

ОЩЕ: Очакват се подробности за проверката на прокуратурата на договора на Лена Бориславова с ББР

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Тролей и автомобил се удариха в София, има пострадала (СНИМКИ)

Отмениха домашния арест на Васил Божков

18-годишна шофьорка блъсна две деца в Сопот, едното е с опасност за живота

Огромно задръстване заради катастрофа край Пловдив

Пиян полицай катастрофира във Велико Търново

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com