Църквата почита Св. Никифор, опълчил се срещу императора

3876
Църквата почита Св. Никифор, опълчил се срещу императора

Днес българската православна църквата почита Свети Никифор изповедник, патриарх Цариградски.

Свети Никифор бил син на знатен и благочестив гражданин на Цариград на име Теодор, който претърпял изтезание и изгнание, задето почитал светите икони. Той получил от родителите си християнско възпитание. Майка му последвала баща му и в изгнанието и във всички изтезания. А след неговата смърт тя се преселила в Цариград, където Никифор получил бляскаво образование.

Преп. Теофан избрал монашеството пред богатството

Днес църквата отдава почит на Св. преподобни Теофан Изповедник. Преподобни Теофан се родил в Цариград през VІІІ век в семейството на з...

През 787 година Никифор присъствал на VІІ Вселенски събор в званието секретар на двора на императрица Ирина и като императорски пълномощник. Отегчен от придворния живот, той оставил двореца и се усамотил при Босфора, като прекарал живота си в научни трудове, пост и молитва. През това време построил църква и основал манастир. През 806 година Никифор, след смъртта на патриарх Танасий, бил избран за цариградски патриарх: отначало приел монашество, после свещенически сан и бил възведен на патриаршески престол в самия ден Пасха. Във време на посвещението той държал в ръка своето обещание да пази истините на православната вяра. Като приел управлението на Църквата, той обърнал внимание на поведението на духовенството и взел мерки против разпуснатия живот в столицата.

С еретиците встъпил в последователна и постоянна борба. Скоро той се проявил като изповедник, указвайки твърда съпротива на иконобореца император Лъв Арменец. На всички старания на императора, чрез ласки и закани да го склони на своя страна, Никифор категорично отказвал.

В църквата "Св. София" той събирал на нощно бдение хората, молейки Бога за мир в Църквата и за избавяне от ереста. Като узнал за това и страхувайки се от народен метеж, императорът пратил царедворци в църквата да предупредят патриарха, да не настройва хората срещу царската власт.

След беседата с народа Никифор отишъл в двореца, за да успокои царя. Но императорът с гняв изгонил от двореца патриарха и всички, които били с него. Епископите били пратени на заточение на различни места, а свещениците и монасите били подложени на различни мъчения и затвор, за да станат еретици. Патриархът временно бил оставен на длъжността си, понеже имало опасност от бунт сред народа.

Църквата почита Свети Софроний Врачански

На днешния ден Българската православна църква почита Свети Софроний, патриарх Врачански. Свети Софроний Врачански, известен и със свет...

В 814 година императорът свикал събор от свои съмишленици епископи, които повикали на събора патриарха, но Никифор наредил да им кажат, че те нямат право да бъдат съдии в неговата област. Тогава епископите го обявили за лишен от сан, а императорът го пратил на заточение отначало в един манастир, основан от самия патриарх, а после в друг, близо до Цариград. Там свети Никифор Изповедник починал през 818 година. Мощите му били пренесени в Цариград през 846 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com