Екатерина Гецова показва авангардна пластика от стъкло

40881
Екатерина Гецова показва авангардна пластика от стъкло

Днес в галерия "Юзина" ще бъде открита самостоятелна изложба "Импулс 1" с авангардна пластика от стъкло на Екатерина Гецова-Катя.

В настоящата си самостоятелна изложба Катя Гецова експонира няколко стъклени фигури от цветно стъкло в естествени размери, стъклени релефи и обекти. Възприемани като цяло, те образуват скулптурна група, сякаш изградена от ефирни цветни светлини. Стъклените отливки някак хомогенно са съчетани с въжета и светещи маркучи, което им придава особено гранично състояние – между скулптурата и инсталацията. При близък поглед, окото среща форми, изградени с майсторско отношение към спецификите на стъклото, на неговото отливане, рязане, оцветяване, гравиране и получаване на различни текстури. И не на последно място – това са женски фигури.

Централна тема през последните години в творчеството на Катя Гецова е жената. Прозрачни или полу-прозрачни, фронтални и цветни като фигури от гръцката архаика, понякога натоварени с еротични алюзии, те не носят пряко литературно послание. По-скоро са едновременно предмодерни и съвременни, мълчаливи и енигматични, разчитащи на "говора" на присъщата им светлинност и усещане за крехкост. "Стъклените отливки някак хомогенно са съчетани с въжета и светещи маркучи, което им придава особено гранично състояние – между скулптурата и инсталацията", отбелязва Свилен Стефанов, куратор на изложбата.

Самостоятелната изложба на Катя Гецова – един от създателите на съвременното концептуално измерение в изкуството на художественото стъкло – може да бъде видяна в галерия "Юзина" до 8 октомври. Изложбата е част от Международния фестивал на стъклото – София 2012, чийто организатор за втори път е галерия "Аросита".

Редактор: Калина Здравкова

Актьорът Симеон Лютаков дебютира с фотоизложба в Русе

Актьорът Симеон Лютаков дебютира в родния си град Русе като фотограф с изложбата си "Колекция", предаде БГНЕС. Изложбата бе представе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com