Гугъл празнува рождения ден на Ела Фицджералд

26267
Гугъл празнува рождения ден на Ела Фицджералд

Гугъл Дудъл отбеляза 96-ия рожден ден на великата Ела Фицджералд.

Американката е един от най-известните джазови изпълнители на 20 век. Отличава се с уникален глас с диапазон от 3 октави, който превръща в съвършен музикален инструмент.

Технологичните очила на Гугъл - по 1500 долара чифта

Една от най-популярните интернет компании в лицето на "Гугъл" пусна в продажба първата партида от 2000 специални очила, като чифтът ще ...

Като дете по-голямата част от времето си прекарва на улицата или в нощните клубове. Случайно решава да се яви на конкурс за любители, организиран от популярния тогава диджей Ралф Купър. Вместо обаче да се реши да танцува, започва да пее, виждайки силната конкуренция. Проявата на конкурса е впечатляваща и разтваря врати пред бъдещата й кариера.

От средата на 40-те години на 20 век сЕла Фицджералд е изявява блестящо на клубната сцена. Работи съвместно с великите джазови музиканти Оскар Питърсън, Франк Синатра, Бени Картър, Дюк Елингтън, Нат Кинг Коул и др.

Особено плодотворно е сътрудничеството ѝ с „краля на джаза” Луис Армстронг – Сачмо. Той е неин музикален и сценичен партньор, както и музикален учител. Усъвършенства изкуството на вокалната импровизация до степен, че става първата джазова певица, чието пеене е равностойно на инструменталната импровизация на бенда.

Върхът на творчеството й е през 50-те години на 20 век, когато импровизационният джаз отново излиза на преден план, особено с появата на бибоп-а. Появяват се виртуозните изпълнения на джазови стандарти като „Hello, Dolly”, „Oh, Lady Be Good”, „How High the Moon”, записани в студио и повторени по съвсем различен начин по време на многобройните концерти из целия свят.

Интернет завещание от Google

Американският интернет гигант Google пусна вчера нова услуга, даваща възможност на потребителите да определят какво ще се случи с дигит...

„Когато импровизирам, винаги си се се представям като тенор-саксофона в оркестъра”., споделя звездата. През този период от особено значението на сътрудничество ѝ с Норман Гранц, с когото значително допринасят за издигането на джаза и приравняването му с „високото изкуство” на класическата музика.

Последният си диск „All That Jazz” Ела записва през 1989 година, три години по-късно в Уест Палм Бийч изнася и последния си концерт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com