Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цените на петрола с претърпяха обрат заради данните за запасите в САЩ

15 май 2024, 10:24 часа • 13088 прочитания

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в сряда поради очакванията за по-голямо търсене, тъй като щатският долар отслабна и доклад показа, че запасите от суров петрол и бензин в САЩ са намалели, предава Reuters.

Фючърсите на сорта Брент поскъпнаха с 49 цента, или 0,59% до 82,87 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повишиха с 52 цента, или 0,67%, до 78,54 долара за барел.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 3,104 млн. барела през седмицата, приключила на 10 май, според пазарни източници, позоваващи се на данни на Американския петролен институт във вторник. Запасите от бензин са намалели с 1,269 млн. барела, а на дестилатите са нараснали с 673 000 барела.

ОЩЕ: Цените на петрола запазват курса в очакване на данни за инфлацията в САЩ

Официалните данните на правителството на САЩ за инвентара трябва да бъдат публикувани по-късно в сряда и е вероятно също да покажат спад в запасите от суров петрол, тъй като рафинериите увеличават продукцията си, за да отговорят на увеличеното търсене на гориво с идването на пиковия летен сезон.

Снимка: iStock

„Очакванията за ново намаляване на петролните запаси в САЩ трябва да подкрепят цените на петрола“, се казва в бележка на ANZ Research.

Данните за индекса на потребителските цени в САЩ (CPI) също се очакват в сряда и трябва да дадат по-ясна индикация дали Федералният резерв ще намали лихвените проценти по-късно тази година, което може да стимулира икономиката и да повиши търсенето на гориво.

ОЩЕ: Цените на петрола значително повлияни от силния долар и слабото търсене

Цените на петрола също намериха подкрепа от по-слабия щатски долар и мерките за стимулиране от Китай, посочва независимият пазарен анализатор Тина Тенг, като по-слабите зелени пари правят деноминирания в долари петрол по-евтин за инвеститорите, притежаващи други валути.

Снимка: iStock

Тенг визира плановете на Китай да събере 1 трлн. юана в дългосрочни специални съкровищни облигации тази седмица, за да набере средства за стимулиране на ключови сектори на своята икономика.

„Индексът на потребителските цени в САЩ и икономическите данни на Китай са ключови за стимулиране на цените на петрола през останалата част от седмицата“, добави тя. В петък Китай ще публикува данни за икономическата активност.

ОЩЕ: Цените на петрола поддържат курса, стимулирани от данните от Китай и Близкия изток

Цените бяха подкрепени и от опасенията около доставките на петрол от Канада, ключов износител за САЩ.

Голям горски пожар наближава Форт Макмъри, центърът на канадската индустрия за петролни пясъци, която произвежда 3,3 млн. барела на ден суров петрол, или 2/3 от общото производство на страната.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес