Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев: България няма да е пречка пред Скопие по пътя към ЕС, но имаме условие

15 май 2024, 11:45 часа • 1908 прочитания

"Многократно сме заявявали, че сме за европейската перспектива пред тях (Северна Македония - бел. ред.), само че те трябва да извървят пътя. Трябва да спазват всички договори". Това заяви в началото на заседанието на Министерски съвет на 15 май служебният премиер Димитър Главчев.

Още: Сърбия стои зад скандала в Скопие, а по-далеч е сянката на Кремъл: Говори Николай Кръстев (ВИДЕО)

РСМ да спазва всички договори и България няма да ѝ пречи

Той припомни, че първият договор между България и Северна Македония е подписан през 2017 г. - Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество. През 2022 г. пък бяха подписани договори във формат с целия ЕС. "Ако продължават да имат желание, би трябвало да спазват всички договорености. Няма в никакъв случай да сме пречка да се присъединят към ЕС, но при условие че спазват всички договори", повтори няколко пъти Главчев.

Повод за думите му стана скандалът в Скопие отпреди няколко дни, когато при встъпването си в длъжност новият президент Гордана Силяновска-Давкова отказа да изрече конституционното име на държавата - Република Северна Македония, а каза само Македония. Това предизвика остра реакция от Гърция заради Преспанското споразумение за името на РСМ, а също и от България, ЕС и САЩ: Заради Гърция: Радев скастри новия президент на Македония.

Снимка: БГНЕС

Увеличението на пенсиите - "предизборна пушилка"

Главчев коментира още и решението на НОИ размерът на пенсиите от 1 юли да бъде увеличен с 11%, а не с 10 на сто.

"Вчера всички станахме свидетели как още една предизборна пушилка беше разсеяна – става въпрос за размера на увеличението на пенсиите. Вчера НОИ взе решение  Не може и пенсиите на хората да са предизборен плакат или някакъв друг вид агитационен материал на политическите сили. Взехме решение според закона", заяви премиерът.

Припомняме, че от ПП-ДБ обвиниха служебния кабинет, че иска да открадне 100 милиона лева от пенсиите, като смята да не реализира увеличение с 11%, както е заложено в бюджета за 2024 г., а с 10 на сто. Впоследствие се стигна до решението за 11% ръст.

Още: Кабинетът "Главчев" краде 100 млн. лв. от пенсиите: ПП-ДБ иска извънредно заседание на парламента

Основна задача – провеждане на прозрачни и честни избори

Всичко около провеждането на изборите върви по план, увери Главчев. "Имам уверение от МЕУ, че графикът се спазва, удостоверяването на съответствието на машините върви по план. Очаква се от 24 до 26 май да бъде приключен процесът", посочи той.

И добави, че е имал среща с представители на международната асоциация „Прозрачност без граници“. "Проведох среща с председателя Франсоа Валериан и българския представител Калоян Славов. Те останаха доволни от това, което им разказахме - как МС действа в посока прозрачни и честни избори, и обещаха пълно съдействие", каза служебният премиер.

Още: Матева опроверга Главчев: Резултати от изборите ще има в срок

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес