Книгите превзеха "Света Неделя"

13289

Пъстри корици, ентусиазирани издатели, развълнувани творци и култура, носеща се във въздуха са само част от думите, с които може да се опишат първите часове след официалното откриване на столичната "Алея на книгата".

Алеята на книгата ще продължи до неделя в пространството пред храм "Света Неделя" в столицата, а програмата й освен срещите с българските и чуждестранните автори, включва и музика и творчески провокации към минувачите. Тази вечер само в рамките на два часа на сцената на алеята излязоха музикантите от Брас Бенд София, отбор български автори организираха бърз курс по творческо писане, а Васил Георгиев представи романа си "Апарат", който вече месеци на ред събира фенове сред българските читатели. Сред любопитните да видят какво ще предложи Алеята на столичани беше и един от най-успешните български автори Георги Господинов.

Пред екипа на БГНЕС той разказа, че току-що се е върнал от Исландия, където е представил преведеният на исландски "Естествен роман", оказало се, че това е първата българска книга в Исландия. Предстои му и пътуване до Италия, където пък ще представи "Физика на тъгата", преведена наскоро на италиански език. Самият той си купи днес книга на съвременен румънски писател. "В момента чета ръкописи и стари книги, препрочитам стари книги, четох Едгар Керет наскоро, който винаги е като свеж въздух", призна Георги Господинов.

Алеята е есенният ни книжен празник, убедена е Стела Маркова от БГ книга. Тук се срещаме с хората, които четат нашите книги и това е най-важното за нас, добави тя. Самата тя препоръчва горещо Стивън Уайт, впечатляващ криминален роман, написан от психолог. От "Жанет 45" пък ни препоръчаха поредната прекрасна книжка за малката Божана, последната книга на Георги Господинов "И всичко стана луна", и "Имаго" на Радостина Ангелова. Гордостта на нашето издателство е романът "Възвишение" на Милен Русков, в момента Драматичният театър в Пловдив поставя пиеса по тази книга, а режисьор е Иван Добчев, разказа Милена Ташева от издателството.

"Милениум" пък на "прима виста" ни препоръчаха "Уикилийкс – машината, която убива тайни"на журналиста от американското издание "Форбс" Анди Грийнбърг, който ще гостува в България в края на този месец, както и "Премълчаваната история на САЩ" на Оливър Стоун и автобиографичната книга на Михаил Ходорковски.

До последния ден на Алеята, в рамките на фестивала ще има и куклено шоу с любими книжни герои, викторини с въпроси за Независимостта и Съединението.

Дядо Коледа подарява книги за насърчаване на четенето

В събота и неделя привечер в центъра на София Дядо Коледа, пременен в своя летен костюм, изненада приятно столичани, като им подаряваше...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com