Фестивалът „Вива Верди” в Софийската опера и балет

18693
Фестивалът „Вива Верди” в Софийската опера и балет

Фестивалът „Вива Верди” в Софийската опера и балет отбелязва 200 години от рождението на гениалния италианец - Джузепе Верди.

В началото , в Операта, ще се играят два предсезонни спектакъла – на 26 септември зрителите ще видят операта „Бал с маски” с диригент Борис Спасов, а на 29 септември ще гледат спектакъл с над 25 години история на сцената на театъра – операта „Дон Карлос” с режисьор акад. Пламен Карталов. В „Дон Карлос” участва цяло съзвездие от известни певци като Цветелина Василева, Владимир Стоянов , Иван Момиров и други. Диригент е Франческо Куатроки.

Цветелина Василева е интригуващо драматично сопрано, чието име най-вероятно през следващите години няма да слиза от устата на повечето оперни импресарии”, отбелязва „ Сънди Таймс” по повод на нейно участие като Шарка в едноименната опера на Зденек Фибих, и след дълъг списък от впечатляващи нейни участия на сцените в Англия и Уелс (2008).

Всъщност, още в началото на 90-те, тя вече е призната като „водещо лирико-драматично сопрано на международно равнище”. И не само заради характерното си вердиево звучене, към него тя добавя и цялата прелест на загадъчната славянска образност и колорит от музиката на Бородин, Глинка, Фибих, Сметана и Чайковски.

След успешното си дипломиране в Националната музикална академия в София, от класа на Констанца Вачкова, Цветелина Василева продължава със същия успех в Италия, последователно печели Международните конкурси „Тито Скипа” (1992) и „Франческо Чилеа” /1993/ , а стипендията от „Приятелите на Ла Скала” я свързва със знаменития Карло Бергонци.

Цветелина Василева получава първото си признание от Варненския международен фестивал в ролята на Лиу, но първото й значимо оперно представяне е на сцената на Софийската опера в ролята на Амелия в „Бал с маски” на Верди. На тази сцена тя играе в ролите на Елеонора „Трубадур”, Микаела, Дездемона, Лиу, Елизабет „Дон Карлос”.

Списъкът на ролите и сцените с нейни участия е забележителен – „Ковънт Гардън” и „Алберт Хол”, Лондон, „Щатсопер” Берлин, оперите в Сан Франциско, Мичиган, Детройт, Синсинати, Торонто, Калифорния и още много други.

„Цветелина Василева е еднакво привлекателна и като глас, и като визия. Открояващата мекотата в нейния образ на Дездемона, донесе на драмата поредица от силни емоционални внушения ”, добавя Дж. Робелс по повод на откриването на сезона 2009/2010 със спектакъла на „Отело” от Верди в Сан Франциско.

След поредица от успешни участия в Италия и Китай, Владимир Стоянов отново е на сцената на Софийската опера.

На същата сцена, и със същото заглавие, преди 17 години, той дебютира в ролята на Маркиз Поза от операта на Верди - „Дон Карлос”, което е и своеобразно начало на присъствието му на международната оперна сцена.

Владимир Стоянов завършва музикалното си образование в Държавната музикална академия “Панчо Владигеров”, след което специализира в Римската академия за изкуство и култура при Никола Гюзелев.

Започва кариерата си като солист на Пловдивската опера, а скоро след това, през 1998г. и участието си на международните сцени, когато представя Макбет от операта на Верди в Театро Сан Карло – Неапол, Италия. Следват поредица от изяви на оперни сцени в Европа и Америка, до 1999г. когато получава покани от Театро Реджо-Торино и Миланската скала.

„Вива Верди” отбелязва 200 години от рождението на един истински титан в музиката

С фестивал „Вива Верди” Софийската опера и балет ще отбележи 200 години от рождението на един истински титан в музиката &nd...

И отново с творбите на Верди “Макбет” и “Ернани”, “Фалстаф”, “Бал с маски”, “Трубадур” и “Травиата”, е на сцените в Карлсруе, Театро Колон във Висбаден, гостува на спектакли в Амстердам , Ротердам и Мюнхен. Следващите години отвеждат певеца в различни точки на света - пее в “Трубадур” и “Травиата” в Сантяго де Чиле, след това в Бусето, Парма, Пиаченца, Каляри, дебюти в Испания, „Метрополитен опера” в Ню Йорк, оперите в Цюрих, Парелмо и Неапол.

А с операта в Парма, гостува в Пекин в ролята на Риголето от Верди.

Същата роля, на Маркиз Поза от „Дон Карлос” на Верди, той представи и в спектакъл на сцената на Софийската опера през миналата година.

Иван Момиров завършва ДМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Асен Селимски. Той е само на 21 години, когато участва на сцената на „Дойче Опер” - Берлин с ролята на Владимир от операта „Княз Игор”. Най-вероятно е било успешно, защото непосредствено след него, той получава предложение от Гена Димитрова, за участия в гала-спектаклите на „Набуко” на сцената на Софийската опера организирани в нейна чест.

От София заминава за Виена, в Златната зала „Музикферайн” в друго, не по-малко забележително представление заедно с Николай Гяуров.

Играй и спечели 2 билета за операта "Бал с маски"

Софийска градска опера и actualno.com Ви предоставят възможността да спечелите 2 билета за операта от Джузепе Верди "Бал с маски", коят...

Следват специалната награда на Хосе Карерас от конкурса „”Хулиан Гаяре” - Памплона, както и покана за участие в конкурса на Пласидо Доминго – „Опералия” 2000 г. , на сцената на операта в Монте Карло като Де Грийо, „Манон” – Масне. А множество концерти в Италия в памет на големия испански тенор Алфредо Краус му носят покани от известни оперни театри – Лондонската „Ковънт Гардън”, Римската опера, „Карло Феличе” - Генуа, „Опера Бастий” - Париж, „Маринский театър” - Санкт Петербург, „Сан Карло” - Лисабон и мн. др.

Гостува на оперните фестивали в Баден - Баден, „Звездите на белите нощи” - Санкт Петербург, Верди фестивала в Парма, фестивалът на Валерий Гергиев в Ротердам.

Репертоарът му включва повече от 20 централни тенорови партии от опери на Верди, Пучини, Бизе, Доницети, Белини, в които играе заедно с Катя Ричарели, Мария Гулегина, Мариела Девия, Лео Нучи, Ренато Брузон, в сътрудничество с диригенти като Нело Санти, Валери Гергиев, Михаил Юповски, Бруно Бартолети, Мишел Пласон и други.

Откриването на Сезон 2013 / 2014 г. ще бъде на 15 октомври с премиерата на операта „Аида”, съвместна продукция с театър „Арена ди Верона” и с режисьор Уго де Ана.

На 28 ноември ще е последната опера от Вердиевия цикъл - премиерата на операта „Травиата”, която ще бъде на 28 ноември.

Софийската опера и балет с нова сцена за най-малките

Софийската опера и балет започва редовни представления  за най-малките си зрители в зала „Елит” на общинския културен ...

От 26 септември до края на календарната година зрителите ще имат възможност да се насладят на общо 13 представления на оперите на Верди в театъра.

Билети се продават на касата на Софийската опера и балет и касите на EasyPay, онлайн през сайта www.operasofia.bg, TixGate, Eventim, както и в мрежите на магазини Пикадили, Офис 1, Германос и бензиностанции ОМВ.

Снимка: Виктор Викторов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com