Кукерите от Струмско стягат реквизита за Сурва

35878
Кукерите от Струмско стягат реквизита за Сурва

За благоевградските кукери краят на света няма да настъпи на 21 декември, защото гонят злото, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

"И да настъпи краят на света утре вечер, ние няма да умрем, защото гоним злото, виж за другите - не знам", твърди Любен Малючки, най-старшият сред сурвакарите от жк "Струмско". Няколко души от най-титулуваната кукерска група в Благоевград са се събрали на разпивка в гараж в квартала и помежду другото потягат костюмите за Сурва. Тази година групата, която наброява 70-80 човека, ще изненадат "конкуренцията" с животински сурати (маски –бел. ред.).

В гаража с изцъклени стъклени очи гледат две рогати глави на пръч, една на бик и една конска. "Сефте от 20 години правим нови животински глави, че старите вече не стават", обяснява Иван Хамбарджийски, мениджър на кукерската група. Тя е носител на "Златната маска" от фестивала в Перник, а миналата година бяха обявени за най-добрата гостуваща група на "Кукер-феста" в Симитли, предаде БГНЕС.

"Какви сме ли, ние сме секта, защото не сме добре - даваме луди пари за костюми, за едната страст само", обяснява Хамбарджийски. 5-годишният му син Иван-Младши има вече три години кукерски стаж зад гърба си, бие тъпана, драска с лъка по струните на кеменето. Един костюм от кози кожи струва към 15 000 лева, тия пари никога не се връщат, обясняват кукерите, които отпиват от чашите с вино и дъвчат наденици и пържоли.

Васил Ангелов, с артистичния псевдоним "Жоро Черния", първо нежно гали и показва дългите над две педи кози косми, с черен и бял цвят, след което надява костюма и започва да скача. За тренировка и за да покаже как се веят косите на Наоми Кембъл и Ким Бейсинджър. Звънците или чановете на групата са безценни, купувани са на старо, имат и хлопки, тежестта им не е за болен кръст. "Ядрото ни е от 70-ина души, на Сурва излизаме да гоним злото над 150, но при нас е закон да не вземаме външни хора, а само от Струмско. Виж другите не правят така, вземат отвсякъде, но ние си държим на традицията", обяснява доайенът на "бабугерите" Любен Малючки. Иначе старши на групата е Васил Удачки - Язовеца.

Редактор: Д. Симова

Кукери слагат край на новогодишните празници

В неделя от 10,30 ч. на площад „Г. Измирлиев“ в Благоевград ще се проведе традиционният кукерски фестивал. Организатор на а...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com