Петър Стоянович: Няма начин вакъфски имоти да бъдат дадени на Турция

41400
Петър Стоянович: Няма начин вакъфски имоти да бъдат дадени на Турция

Въпросът с вакъфските имоти и евентуалното им връщане за стопанисване от страна на Турция е уредено още през 1909 година - с договор между Царство България и Османската империя. Имотите са притежание на българската държава, заяви министърът на културата Петър Стоянович в студиото на Нова телевизия.

Стоянович уточни, че няма как да знае дали на вечерята-ифтар в сряда (7 август) между президента Росен Плевнелиев и турския вицепремиер Бекир Боздаг е обсъждан този въпрос. На питане относно законопроекта за вероизповеданията, който беше внесен в парламента на 16 юли и предвижда възможност за връщане на имоти на Главното мюфтийство, Стоянович припомни, че засега законопроектът е спрян на ниво комисия и се уточняват текстовете му.

Мюфтийството: Президентът искаше да няма български медии на ифтара

Главното мюфтийство беше домакин на тържествена вечеря - ифтар по случай края на Рамазана, която беше уважена от президента Росен Плев...

„Колкото до реставрация на определени паметници на ислямската архитектура ние като държава, естествено, че имаме интерес, както работим с ЮНЕСКО например за поддържането на определени паметници, по същия начин да получаваме и съответна помощ за възстановяване на немалък брой паметници на ислямската архитектура. И сме отворени към това турската държава да подпомага финансово нашите усилия за поддържането на това недвижимо културно наследство”, допълни министърът на културата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com