Мюфтийството: Президентът искаше да няма български медии на ифтара

22546
Мюфтийството: Президентът искаше да няма български медии на ифтара

Главното мюфтийство беше домакин на тържествена вечеря - ифтар по случай края на Рамазана, която беше уважена от президента Росен Плевнелиев и заместник-минстър председателят на Турция Бекир Боздаг. Това каза главният секретар на мюфтийството Ахмед Ахмедов по БНР по повод снощния скандал с недопускане на български журналисти, предаде БГНЕС.

"Главно мюфтийство категорично отрича главният мюфтия да е постановил подобна заповед български медии да не бъдат допуснати до мероприятието, за да го отразят. Молбата беше от прессекретариата на президента да не бъдат допуснати представителите на българските медии и ние просто изпълнихме тяхната молба. Мога да ви уверя, че в залата присъстваха единствено и само представителите на турската национална телевизия и турската национална информационна агенция. Други колеги от други турски медии също бяха помолени впоследствие да напуснат залата", каза той.

По думите на Ахмедов по време на вечерята не е имало медии, които да снимат.

По отношение на слухове, че на вечерята са присъствали част от подсъдимите по делото в Пазарджик Ахмедов заяви: "Това са част от нашите служители. Съвсем нормално е да бъдат поканени. Нека да не смесваме обвиненията с присъдата".

Президентът Росен Плевнелиев присъства късно в сряда в Пловдив на вечеря-ифтар по случай Рамазан Байрам, по покана на главния мюфтия на мюсюлманското вероизповедание в България Мустафа Хаджи, съобщиха от прессекретариата на президентството.

"Вярвам, че празниците са истински, когато ги прекарваме с нашите близки, приятели и съседи. От векове в България съжителстват различни религии и народности, всички ние заедно посрещаме несгодите, заедно споделяме успехите и заедно градим бъдещето", заяви държавният глава в приветствието си по случай празника.

Президентът подчерта, че страната ни с право се гордее с традиционното разбирателство между религиозните общности. "Радвам се, че именно духовните водачи на различните вероизповедания дават своя незаменим личен пример. Само преди няколко месеца всички основни вероизповедания отправиха обща молитва за здраве и благополучие на българския народ", припомни Росен Плевнелиев.

Президентът определи като успешна и ползотворна работата на Националния съвет на религиозните общности в България. "Вярвам, че и тази година, според утвърдената добра традиция, мюсюлманите ще отворят сърцата си за бедните, онеправданите и хората в нужда. Милосърдието, състраданието и опрощението са сред онези ценности, от които имаме най-голяма нужда във времена на трудности, в години на кризи и изпитания. Това е един от големите уроци, в които се крие мъдростта на днешния празник", каза още в поздравлението си президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава отправи послание за здраве и благополучие пред присъстващите на празничната вечеря, сред които бяха вицепремиерът на Република Турция Бекир Боздаг, парламентаристи, министри, дипломати, учени и общественици, представители на българската мюсюлманска общност и на мюсюлманското вероизповедание от Гърция, Косово, Македония и Турция.

Историята

Късно снощи на празничната вечеря по случай свещения за мюсюлманите празник Рамазан в Пловдив в присъствието на президента и на турския вицепремиер е започнала с безпрецедентен скандал.

Сред присъстващите на вечерята репортерите забелязаха някои от подсъдимите по пазарджишкото дело за ислямски фундаментализъм, предаде bTV. Българските журналисти, за разлика от турските им колеги, демонстративно не бяха допуснати на срещата. Плевнелиев дойде в Пловдив, за да поздрави мюсюлманите. На вечерята-ифтар с главния мюфтия беше поканен и турския вицепремиер Бекир Боздаг.

Българските журналисти не бяха допуснати да снимат срещата. Те първо бяха изолирани в сладкарницата на хотела, след което ги изтласкаха пред погледите на турските им колеги. От главното мюфтийство не успяха да обяснят действията си: "Не е религиозна дискриминация! Благодаря ви!", заяви Ахмед Ахмед, главен секретар на главното мюфтийство. Турски журналисти споделиха, че техният вицепремиер Бекир Боздаг е на неофициално посещение у нас, за да финансира ремонта на джамии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com