Представят изложба от холограми на тракийски съкровища

22352

От 18 до 20 април във фоайето на Българската академия на науките ще бъде представена изложбата "Холограми на съкровищата от Тракийската гробница при с. Мезек", съобщиха от БАН.

Официалното откриване е на 18 април в присъствието на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Експозицията представя холографски копия на намерените през 1931 г. предмети от Тракийската гробница край село Мезек. Те датират от ІV-ІІІ в.пр. Хр. Оригиналите се пазят в музея на Националния археологически институт на БАН, който ги предоставя за холографиране. Холографските копия ще бъдат поставени в тяхната автентична среда – "дромуса" (коридора на гробницата). На практика, такава експозиция, се прави за първи път в световната практика.

Холограмите са изработени от създадената към Института по оптически материали и технологии "Акад. Й. Малиновски" (ИОМТ) на БАН фирма "ХОЛОБУЛ" ООД, за приложение на научни разработки, в съвместен проект с община Свиленград "С богатството на миналото към атрактивно бъдеще", финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. на Европейския съюз.

Колекцията, която се представя на изложбата, се състои от 14 холограми, създадени по метода на руския учен акад. Юрий Денисюк. Използвана е нанокомпозитна холографска емулсия, създадена в бившата Централна лаборатория по оптичен запис и обработка на информацията – сега част от ИОМТ.

Представянето на холографски копия на артефактите, открити в българските земи, дава възможност за популяризиране на богатото ни културно-историческо наследство и съхраняване за поколенията. Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението на акад. Йордан Малиновски, патрон на ИОМТ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com