Пчеларите: България трябва да има твърда позиция за пестицидите

12096
Пчеларите: България трябва да има твърда позиция за пестицидите

Заради липсата на отговорна позиция от страна на България в Европейския съвет относно използването на пестициди, българските пчелари излизат на национален протест на 22 април. Това заяви Михаил Михайлов, председател на Столичния браншови пчеларски съюз.

На 15 март българският представител в експертна комисия по земеделските въпроси към Европейския съвет се е въздържал и не е гласувал категорично против използването на евтини пестициди, които убиват пчелите, поясни Михайлов. "Искаме да принудим, да подскажем на правителството как трябва да гласуваме. От 27 страни 13 са гласували "за" забрана на тези пестициди, 9 са гласували "против", а 5, сред които и България, са гласували "въздържал се". Ако беше гласувала "за" забрана, то тогава това решение щеше да бъде положително, да влезе в Европейския съвет и тези продукти щяха да бъдат забранени", каза Михайлов, цитиран от БНР.

Пчеларите споделят, че не са против пестицидите като цяло, а само против най-евтините, които са отровни за пчелите. Има препарати, които не вредят на пчелните популации, но те са по-скъпи. Затова ЕС трябва да направи подходящи режими за ползването им, за да не взимат фермерите най-евтиното, без да мислят и за други производители в селскостопанския сектор като пчеларите, обясняват от Столичния браншови пчеларски съюз.

80% от пчелите у нас не са преживели зимата, твърди Михаил Михайлов, а основна причина за това са вредните пестициди. Гласуването в Европейския съвет за забраната на пестициди ще се проведе в средата на май. Но преди него е ясно, че цената на меда в България вероятно ще се вдигне поне с лев на килограм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика