“Сезонът на плашилото”

7520
“Сезонът на плашилото”
Книга за плашилата и хората от Едвин Сугарев

Днес е премиерата на стихосбирката “Сезонът на плашилото” на Едвин Сугарев. Това е книга за края, който е и начало; за вечното ни бродене по лентата на Мьобиус, за лабиринтното ни битие и за настъпването на собствените ни следи.

Книга за разпадането и разпиляването, за песъчливата същност на нашето битие, за пясъчната природа на паметта, за изтляването, за превръщането ни в плашила сред нивите, в които никнат семената на смъртта. Тя медитира над интуиции за екзистенциалните предопределености на битието; герои тук се пространствата и времената, сплитовете на минало и бъдеще в сегашното.

"Джули&Джулия" - изкуството на кулинарията

  На пазара е вече култовата книга в световната кулинария "Джули и Джулия" от Джули Пауъл, която е написана на базата на кулинарен бло...

Ключовата дума е “между” – тя бележи книгата като обговаряне на междинните битиета – и тя маркира мигът като единствено възможната обетована земя. Това е книга, която говори с различни гласове, която се вслушва в откънтяването, която е обитавана от неясни далечни отгласи, от гласовете на Елиът и Целан, на Светото писание и дзен будистките коани; книга, която нагазва в мълчанието и търси там най-дълбоката си същност.

И която отказва да приеме смъртта, защото този отказ е основната мисия на поезията – и предпочита да мисли за Вселената като територия, която можем да съпреживеем като родина – и за битието като организъм, от който сме част – поради което съдържаме в себе си цялото.

Роден на 27.12.1953 г., Едвин Сугарев е поет, публицист, литературен историк, редактор в Литературен вестник. В момента е доцент в департамент Нова българистика в НБУ.

Носител е на наградата за роман на годината на Фонд Развитие (2004) и на голямата награда за SMS-поезия (2005). Автор е на изследването "Българският експресионизъм", на монографиите "Николай Райнов: боготърсачът богоборец" и "Поезията на Александър Вутимски: паралелни прочити", на романа "Невъзможните убежища на поезията", на над двадесет стихосбирки, също на публицистични книги и на стотици статии в периодичния печат.

"Парфюми в четири сезона" от Калина Гарелова

Парфюмът е скъп предмет, който при употреба се превръща в невидими молекули. Когато го носим, не се вижда нито марката, нито цената му...

"Сезонът на плашилото" е последната му стихосбирка.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com