7 храни, които НЕ трябва да купувате дори и на промоция

66514
7 храни, които НЕ трябва да купувате дори и на промоция
Снимка: iStock/Guliver

Експерти разкриха кои са храните, които не трябва да купуваме дори на промоция. Дори и внимателното четене на етикетите невинаги ни дава необходимата информация за желания продукт. Ето кои са храните, които не трябва да купувате:

Всичко, което е с аромат на боровинки

Няма нищо лошо в самите боровинки,  напротив, те са много вкусни и здравословни. Но влагането на истински боровинки в хранителните изделия е невъзможно. Почти всичко, което е направено с вкус и аромат на боровинки - кроасани, бисквити, барове, зърнени храни, мюсли, кисело мляко и дори шоколад, се произвежда с изкуствени оцветители и аромати, а не с пресни или изсушени плодове, както твърди производителят.

Пакетирани салати

Вероятно вече се питате какво вредно има в грижовно пакетираната свежа салата. Първо, цената на този продукт е много по-висока от цената на всички видове салати и билки, закупени отделно. Но това не е най-лошото. Многократни лабораторни тестове сочат, че подобни салати са опасни. Въпреки многоетапната обработка, която освен измиване и охлаждане включва и етапа на дезинфекция в различни химически разтвори, върху листата на салатата могат да бъдат открити огромен брой бактерии, включително салмонела. Опаковката се оказва идеална среда за по-нататъшното възпроизвеждане на вредните микроорганизми дори при съхранение на пакетираната салата в хладилник.

Портокалов сок

НИКОГА не консумирайте тези храни преди сън

Отново се въртите в леглото си, чувствате се зле и не можете да заспите? Знаете ли, че можете да си причините сериозен дискомфорт само ...

Това не означава, че трябва да се откажете от консумацията на портокалов сок. Но в случая не получавате дори и минимална полза от консумацията на този продукт заради технологията, използвана при производство на така наречените "натурални" сокове. След извличането на сока от портокалите, получената течност се довежда до кипене с цел извличане на излишната вода. Полученият концентрат може да бъде съхраняван до няколко месеца, в зависимост от обема и технологията на производство. След това към него се добавят големи количества пречистена вода, ароматизирани добавки и голямо количество захар. И сокът отново се пастьоризира на висока температура. След това се изсипва в опаковката.

Зеленчуци, опаковани във вакуум

Несъмнено това е удобен начин за улеснение на съвременната домакиня, но ако сравним цената на такъв продукт с цената на пресните зеленчуци, като вземем предвид теглото и количеството, се оказва, че тя може да бъде 2, 3, а понякога и 4 пъти по-висока. Това не е изненада за никого, защото все пак потребителят трябва да заплати измиването и почистването на зеленчуците. Но не забравяйте, че в този случай плащате не за качеството на продукта, а за няколко минути време, прекарано в кухнята.

Кафе 3 в 1 

4 храни, които всички замразяваме, а не трябва

Вярно е, че замразяването е полезен и практичен начин да запазите храната и нейните ценни съставки, но има хранителни стоки, при които ...

Експертите препоръчват да се откажете от любимото си пакетче кафе, ако сте загрижени за здравето си. В продуктите от този вид се съдържат единствено куп вредни добавки, но не и кафе или сметана. Те изобилстват от трансмазнини (кокосово или палмово масло), регулатори на киселинността, стабилизатори, емулгатори, оцветители и аромати, които придават на напитката кремообразен вкус и приятен цвят. Ако все пак не можете да се откажете от любимата си кофеинова напитка, заложете на истинско кафе, към което след това може да добавите мляко и захар.

Смлени подправки

Оказва се, че в смления пипер на някои марки почти няма пипер. Производителите могат да добавят дори люспи от елда към смлените подправки. Освен това в тях се съдържат вредни консерванти. В допълнение, смлените подправки се изчерпват много по-бързо и губят аромата си, така че е много по-добре да купите канела на пръчки и пипер на зърна и да ги смилате в хаванче непосредствено преди добавянето им в ястията.

Настъргано сирене

Първо, това най-вероятно е старо сирене. И второ - често се случва част от сиренето да не съответства на марката, посочена на опаковката. Още по-лошото е, че някои видове сирена, като пармезан, имат добавена целулоза, за да се избегне слепването. По-точно целулозният прах се използва като добавка - той е без цвят, без мирис и вкус, но абсорбира добре влагата. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com