Акулите реагират на визуални методи за отблъскване

20925
Акулите реагират на визуални методи за отблъскване

Мозъкът на акулите има някои сходства с този на хората и това позволява да се създадат нови методи за отблъскването им, особено визуални с цел защита на плажуващите, съобщиха австралийски учени, които изследвали хищниците.

Големите бели акули, които са в основата на огромното мнозинство от смъртоносните атаки в Австралия, "притежават мозък, големи части от който са свързани с визуалното възприятие, предполагащо, че те биха реагирали повече на визуални методи за отблъскване", отколкото на други, заяви изследователката от университета в Западна Австралия Кара Йопак, предаде БГНЕС.

Повечето методи за отблъскване, използвани в момента, включват електромагнитни вълни, насочени към сетивните рецептори, които се намират в лицевата част на акулата, ефективна техника, която обаче не функционира при всички условия. Обикновен визуален маркер, поставен върху водолазен костюм или върху дъската на сърф, може да възпира акулите, установило изследването на "Нервната система на хрущялните риби", публикувано в списание "Мозък, поведение и еволюция".

"Акулата може да разпознае визуално например отровна риба и да избяга и можем да използваме тази информация, за да открием отговор" на атаките срещу къпещите се в морето хора, заяви Йопак. Миналия месец австралийските власти обявиха план на стойност 6,85 милиона австралийски долара (5,4 милиона евро) за предотвратяване на атаки на акули под формата на мисии за унищожаване на опасни видове и средства за изследването.

Петима души са загинали при атаки на акули по западното крайбрежие на Австралия в последните 12 месеца. Повечето смъртоносни атаки идват от белите акули, чиито размери могат да достигнат до шест метра.

Редактор: Десислава Симова

Упражненията ни правят по-умни

Канадски учени откриха още една причина да се движим повече. Оказва се, че упражненията не само ни държат във форма, но и ни правят по...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com