Болести, причинени от стреса

4859
Болести, причинени от стреса
Снимка: iStock/Guliver

Стресът  се е превърнал в част от живота ни – вкъщи, на работното място, на път за работа. И ако краткосрочният стрес ни държи концентрирани, то системният е крайно вреден за здравето, повлиява негативно работоспособността, способността за съсредоточаване, емоционалното и физическото здраве, отключва множество заболявания.

Кои за болестите, за които стресът носи основна вина?

На първо място това са сърдечно-съдовите заболявания. Продължителният стрес води до неконтролируемо произвеждане на адреналин, който повишава кръвното налягане и влияе негативно на сърдечната дейност. Наблюдават се ускорен пулс,  хипертония. Ако не се обърне сериозно внимание на случващото се в организма и не бъдат предприети мерки за преодоляване на стреса, намиране на спокойствие и разтоварване, съчетани с грижа за здравето, може да има тежки последици – инфаркт.

Стресът отключва и редица автоимунни заболявания. Това са болести, при които имунната система напада и унищожава собствените тъкани и органи. В резултата на системен стрес могат да се отключат Множествена склероза, Хашимото и други автоимунни болести, които трудно се поддават на лечение, имат тежки здравословни последици, хронични са и съпътстващи пациента до края на живота му.

Астмата също се усложнява под въздействието на стреса. Не са редки случаите на астматична криза, породена от стрес.

Стресът води и до затлъстяване. Механизмът е следният – стресираният човек има по-високи нива на кортизол. Кортизолът като стероиден хормон води до натрупване на излишни килограми и мазнини в тялото, които са разпределени най-често в областта на корема. Затлъстяването в талията повишава кръвното налягане и създава предпоставки за сърдечно-съдови заболявания.

Научни изследвания, продължили десетки години, категорично сочат, че стресът е причината в част от случаите за развитието на диабет. Рискът са повишава с почти 50% при хора, изложени на хроничен стрес на работното място.

Как да преборим ежедневния стрес? Четири полезни начина

Със забързаното ежедневие, което водим, стресът съпътства почти всеки съвременен човек. Неговите симптоми са известни на всички - напре...

Алцхаймер е болест, чието начало също може да бъде отключено под въздействие на системния стрес. Той предизвиква натрупването на неразтворимия тау протеин, виновен за невродегенеративни заболявания, каквото е и Алцхаймер.

Стресът действа негативно не само на физическото състояние и здравето на тъкани и органи, но и на психическото здраве. Продължителният стрес може да отключи редица психични заболявания. Най-често причинява тежка депресия, снижена самооценка и неспособност за справяне с ежедневните дейности вкъщи и на работното място. Т.нар. прегаряне, за което е модерно да се говори, всъщност е последица от силния и продължителен стрес.

Организмът реагира на стреса чрез автономната нервна система и чрез ендокринната. Жлезите с вътрешна секреция на ендокринната система отделят адреналин, повишаващ кръвното налягане и създаващ опасност за здравето, а мозъкът отделя химични субстанции, под чието въздействие се повишават сърдечната честота, кръвната захар, мастните киселини в кръвта, което е предпоставка за влошено здраве. Редуцирано под въздействие на стреса е и производството на лимфоцити, което води до отслабване на имунната система и съпротивителните защитни сили на организма спрямо вируси и бактерии. Резултатът от стреса са чести настинки, вирусни заболявания, умора и изтощение.

Системният стрес изчерпва и много от витамините и минералите в тялото като магнезия, предизвиквай тежки дефицити с всички неприятни последици за самочувствието и здравето.

И не на последно място – стресът води до преждевременно стареене.  Освободете се от него с любими занимания, спорт, сън и добро настроение, за да бъдете млади, красиви и здрави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com