Често допускаме тези грешки при пране, които могат да съсипят дрехите ни

2365
Често допускаме тези грешки при пране, които могат да съсипят дрехите ни
Снимка: iStock/Guliver

Въпреки че прането е част от ежедневието и изглежда като доста лесна задача, понякога използването на пералната машина може да бъде малко разочароващо с толкова много програми за избор и толкова много правила, които да следвате. 

Всеки иска дрехите му да са чисти, да ухаят добре и да имат добър цвят, но истината е, че много пъти не обръщате внимание на вида на материята, на чистотата на самия уред или на сортирането на дрехите.

Тези фактори правят разликата, когато става въпрос да направите вашите ризи, панталони и рокли да изглеждат най-добре, избягвайки дупки по тях, лоши миризми и необратими петна. 

Ако искате да знаете какво грешите, когато използвате пералнята и без дори да подозирате, прочетете нататък:

Как правилно да се грижим за пералнята

Интензивното използване на пералната машина може да доведе до повреда в даден момент. Ето защо си струва да знаете как да се защитите о...

1. Ако не почиствате пералната машина често, това може да оцвети дрехите и да причини лоши миризми. Основна грешка! Почиствайте вашата пералня поне 1 път месечно!

2. Ако не сортирате дрехите по вид материя, цветове и ниво на замърсяване, това може да повреди дрехите ви. Нямам как да сложите деликатни бели чорапки с леко замърсяване, заедно с изцапания ви с машинно масло работен панталон.

3. Не третирайте петна с препарат за отстраняване на петна, преди да ги поставите в пералнята на максимална температура с изключение на кръв, която трябва да се измие със студена вода

4. Не закопчавайте панталони и якета с цип и не закопчавайте други дрехи с ципове, тъй като това може да разкъса или нарани и най-деликатното облекло.

5. Поставянето на чорапите последни в пералнята може да доведе до попадането им в гуменото уплътнение и по този начин няма да се изперат и ще ги извадите напоени и замърсени. Много по-добре е първо тях да поставите в барабана.

Колко често трябва да перете чаршафите си

Отговорът е по-често, отколкото бихте искали - и причините, поради които може да ви насърчат да съблечете леглото си точно сега. Колко...

6. Претоварването на барабана ще доведе до липса на място за проникване на пяна и вода, оставяйки дрехите лошо измити. За това следвайте точно инструкциите - за различните модели перални машини е различно - 3, 5, 10 кг. сухо пране за един цикъл.

7. Добавянето на твърде много перилен препарат може да остави петна, лоши миризми и да повреди тъканта на дрехите ви. Понякога по-малко е повече. 

8. Използването на бързо пране за всичко не ви спестява време, ако дрехите са твърде мръсни, защото няма да излязат чисти и ще трябва да ги перете отново. Просто "бързайте бавно".

9. Прочетете етикетите, за да разберете каква температура се препоръчва за всички видове дрехи. Това правило е доста често подценявано!

10. Прилагането на твърде много омекотител, освен че не е напълно екологично чист, може да причини алергии и петна по дрехите. Тук също е много важно да следвате инструкции за точната му употреба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво не трябва да оставяте в колата през лятото?

Къде се намира най-високата столица в Европа

Топ 5 на най-големите езера в Европа

Знаете ли къде се намира най-големият аквапарк в Европа

Колко калории се изгарят след 30 минутно ходене на ден?

Къде се намира най-високата планина в Европа

Защо е препоръчително да се галят котки и кучета?

Знаете ли колко км е най-дългият тунел в Европа

Колко често трябва да се правят почивки по време на работа?

Кои са 5-те езикаа на стреса и как да разбереш кой е твоят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com