Ето как да изберем правилната диня

2575
Ето как да изберем правилната диня
Снимка: Pixabay.com

В страната сезонът на дините започва през август. През този период можете да си купите най-вкусните и висококачествени големи представители на тези сочни и сладки плодове. Най -добре е дините да се купуват близо до нивите, тъй като там те са напълно узрели и не съдържат нитрати.

Експерти обясниха, че при избора на диня е необходимо да се вземе предвид транспортирането на плода от мястото на бране до тезгяха. Колкото повече време отнема доставянето на плодовете, толкова по-голяма е вероятността динята да е била набрана все още зелена. Експертите отбелязват, че в узрелите плодове вече няма нитрати. Тези вещества са от съществено значение за храненето на растенията през периода на зреене.

"Единственият шанс да се сдобиете с диня с повишено количество нитрати е да я берете неузряла, около седмица преди пълното узряване. Но най -вероятно те ще бъдат само в кората. Вероятността да се открие излишък от нитрати в целулозата е ниска“, уверяват експертите.

Има и няколко външни признака за преценка  а качествената диня. Тя трябва да изглежда свежа и цяла, без много белези и пукнатини в кората. При узрелите плодове кората има по-матов завършек, а ивиците по нея са ярки и ясни. Земното петно ​​също говори за зрялост - мястото, където плодът е лежал на земята. То трябва да е ярко жълто и само едно.

При почукване звукът на зряла диня трябва да е кънтящ, напомнящ за вибрации, но не глух или звучен. А сухата опашка не винаги говори за вкусен плод, това е само знак, че динята е узряла и не поема влага от почвата, посочват запознати.

Също така не се препоръчва покупката на нарязани плодове. Чрез пукнатини и порязвания микроорганизмите проникват в сладката и влажна каша, като там започват активното си размножаване. Тази диня може да причини хранително отравяне и да ви навлече куп проблеми, вместо очакваното здраве и удоволствие.

През лятото голям брой плодове се появяват по пазарите и магазините. Често за качеството им има много да се желае, така че експертите дадоха няколко препоръки как да не сбъркате, когато купувате пъпеши, дини и други плодове. Стремете се да купувате от сигурни търговци и нека плодовете да са цели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com