Градинарите са намерили алтернатива на един популярен, но неекологичен тор

2666
Градинарите са намерили алтернатива на един популярен, но неекологичен тор
Снимка: iStock/Guliver

Не можете да превъртите Instagram в наши дни, без да видите ново растение, майка или татко - сияещи от гордост, тъй като всеки ден техните любими зелени неща растат.

Повечето пуснати в продажба растения се отглеждат в компост на торфена основа. Торфищата са уникална екосистема, която поддържа биологичното разнообразие и служи като абсорбатор за въглерод. Но при събирането на реколтата торфът отделя огромно количество натрупан въглероден диоксид.

Градинари и природозащитници отбелязват, че добивът на торф сега се осъжда масово заради въздействието на въглеродните емисии върху околната среда, което повишава нивото на парникови газове в атмосферата. Подобно на въглищата или петрола, торфът всъщност е ограничен ресурс. Според изследванията, той се регенерира само 1 мм годишно. Затова експертите съветват да се откажем от торовете за растения на базата на този минерал, пише The Telegraph.

Обширните райони на Скандинавия и Балтика са торфени блата. Земеделието и използването на торф е отдавна установено на континента и няма такъв екологичен проблем, какъвто е в Обединеното кралство, а отскоро и в Ирландия.

Холандия е центърът на европейската градинарска индустрия и е достатъчно здрава, за да се предпази от екологични кампании, които може да й струват пари - торфът е по-евтин и по-лесно достъпен от алтернативи като кокосови влакна или кора.

Докато юридически Обединеното кралство може да забрани вноса на растения, отглеждани в торф, би било трудно да се контролира в какъв субстрат се отглеждат внесените растения.

Каква алтернатива се предлага за торене?

·         Всеки многоцелеви компост е подходящ за повечето растения, но 1/5 от градинския ви пясък трябва да се добави към вашия тор, за да се предотврати прекаляване с торенето и задушаване на корените. За кактуси и сукуленти се използва смес от пясък и компост в съотношение 50:50.

·         Перлит (добито вулканично стъкло), вермикулит (добит силикат) или биовъглен (въглен) също са добри възможности за отглеждане на растения.

·         притежателите на стайни растения могат да използват продукт като саксийна почва без торф;

·         някои стайни растения могат да се отглеждат от стъблени резници. Еониумите са подходящи за това. След като е отрязано стъблото, то трябва да се изсуши в продължение на няколко дни, след това се махат долните листа и основата трябва да се засади в компост без торф.

Британски природозащитници съобщават, че страната ще прекрати доброволно използването на торф до 2030 г. Смяната на торовете ще засегне всички професионални производители на плодове, зеленчуци и растения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com