Как се отразява домашният любимец на семейството?

5568
Как се отразява домашният любимец на семейството?
Снимка: iStock/Guliver

Години наред продължава един дебат сред обществото - дали е редно децата да живеят в къщи с животно?

Положителните причини, поради които едно дете трябва да притежава домашен любимец са много. Не само от факта, че те учат децата на много полезни неща и умения в живота, но също така и са прекрасни и верни приятели.

Ето ви поне осем причини, заради които си заслужава детето ви да израства редом с домашен любимец.

1. Отговорност. Децата, които растат с домашен любимец, придобиват чувство за грижа и отговорност към другите още в началото на живота си.

Един домашен любимец има постоянна нужда от внимание и грижа. Той зависи от своя стопанин в много отношения, като храненето например. Активните деца към своите домашни любимци се учат да бъдат състрадателни и съпричастни. 

2. Самоувереност. Както отговорността към домашния любимец, така идва и изграждането на самочувствие. Когато децата успешно полагат грижи за своите домашни любимци, те изпитват чувство на задоволство вътре в себе си. Така самочувствието се увеличава и се появява увереността в тях. В известен смисъл те са горди със своите постижения.

Пазете се от тези хора, те са енергийни вампири

3. По-малка склонност към астма и алергии. Многото изследвания, направени през годините са доказали, че тези деца, които растат с домашни любимци са по-малко разположени към развитие на различни видове алергии и астма. 

4. Игри и разходки. Домашните любимци и най-вече кучето редовно трябва да бъдат извеждани на разходка и много пъти имат необходимост за изразходване на енергия. Децата участват във физически дейности със своите домашни любимци. Това им позволява заедно със своето семейство да прекарват повече време навън и сред природата в забавления и разходки.

5. Спокойствие. Домашните любимци създават чувството на спокойствие в децата. Това е особено развито при младежите. Те се чувстват по-спокойни когато са около своя домашен любимец, отколкото когато са с други хора. Подобно на възрастните, и децата се обръщат към своите домашни любимци когато са разстроени, тъжни, ядосани.

6.Облекчаване на стреса. По начина, по който създават спокойствие у децата, кучетата могат да бъдат и като болкоуспокояващо средство срещу стреса. Кучето може да бъде изключително терапевтично към цялото семейство със своето присъствие. Дори едно гушкане на кучето може да доведе на детето чувство на безопасност и сигурност. Котките, въпреки че не са толкова състрадателни като домашни любимци също могат да помагат да се облекчи ненужното напрежение.

7. Подобряване на умението четене. По-голямата част от децата се чувстват по-комфортно на четат на глас на домашния си любимец, отколкото пред възрастните. Сигурно това е така, защото домашните любимци са най-добрите слушатели и никога не съдят за допуснатите грешки.

8. Дисциплина. Когато едно дете израства редом до домашен любимец, то се научава много и на дисциплина. Абсолютно научно доказан факт е, че куцето помага на детето по-бързо да развие в себе си чувството за дисциплина и ред, а също така учи и на самодисциплина. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Преди да сложите олиото за пържени картофи, сложете това в тигана

Какво се случва с очите ви след 3 часа гледане в екран?

Грешки, които хората правят в живота си и са нещастни

Кога мъжете се връщат при бившите си

6 начина да накарате парфюма си да ухае през целия ден

Имате ли това в кухнята си - тези неща привличат пари

Могат ли лютите чушки да са полезни за организма ни

Чесънът като чудо на природата: Неочакваните ползи за здравето

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com