Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

1673
Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето
Снимка: iStock/Guliver

Психолог и невролог говориха за възможностите на биохакинга и как може да се използва за значително подобряване на качеството на живот, продуктивността на мозъка, забавяне на стареенето и ускоряване на метаболизма.

Биохакингът е целенасочена промяна на биологичните процеси в тялото, когато на 60-70 години си бодър и щастлив, а не лежиш като парцал в леглото, радваш се на живота, активен си и управляваш мислите и състоянието си.

Ако искате да станете биохакер, просто се научете да се грижите за себе си, разбирайте и обичайте тялото си, прилагайте здравословни навици и съзнателно правете себе си щастливи. Това казват лекарите по медицина, основана на доказателства.

Използването на биохакерски инструменти има най-добър ефект върху човек: той постига целите си, изгражда по-успешно личния си живот и професионалната си кариера, подобрява качеството на живот и успеха си.

Лекар: Всички ядем тези храни, но те ускоряват стареенето

"Биохакинг - това е подобряване на функциите на тялото чрез промяна на ежедневните навици. С негова помощ можете да забавите стареенето, да ускорите метаболизма на веществата в тялото и да увеличите продуктивността на мозъка.

Биохакерски инструменти

Здрав сън

Преди лягане се препоръчва внимателно  да предпазите  прозорците на стаята от външна светлина. Уличното осветление пречи на производството на мелатонин, а това се отразява негативно на качеството на съня. Препоръчително е да спите седем до осем часа всяка нощ.

Контрол на стреса

Важно е да се научите как да управлявате стреса. Медитация, йога и други техники за релаксация могат да помогнат за намаляване на нивата. Ако редовно спирате потока от мисли за няколко минути, не само ще станете по-спокойни, но и ще можете да работите по-бързо, защото вече няма да се разсейвате.

Консумация на полифеноли

Полифенолите предпазват клетките от увреждане и също така укрепват митохондриите - те са тези, които влияят на нашата жизненост. Можете да регулирате активността си чрез хранене. Полифенолите се съдържат във всички зеленчуци, кафето, черния шоколад (поне 85% какао), боровинките, наровете и гроздовите семки.

5 храни, които забавят процеса на стареене

Баланс между омега-3 и омега-6

Тези мастни киселини са необходими в съотношение приблизително три към едно. Тялото се нуждае от повече омега-3, но обикновено ги консумираме в малки количества. За да попълните доставките на омега-3, трябва да добавите ленени семена или ленено масло към вашата диета, както и масло и зехтин, морска риба и морски дарове.

Минимизиране на изкуствената светлина

LED и луминесцентните лампи влияят негативно на митохондриите и водят до стареене на целия организъм. Трябва да се опитате да излизате навън по-често, за да сте на слънчева светлина. Можете да окачите червени LED крушки над вашия компютър, за да балансирате излишната синя светлина.

Свежест

За прилив на енергия можете да използвате освежаващ душ – стойте под струя студена вода за 30 секунди. Също така ще бъде полезно да измиете лицето си със студена вода.

„Важно е да запомните, че всяко тяло е различно, така че това, което работи за един човек, може да не работи за друг. Преди да започнете нов режим, трябва да се консултирате с вашия лекар“, обобщава неврологът Андрей Черемухин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не им е лесно: Това са най-стресиращите професии

Тези грешки в мисленето крадат от щастието ви

Гозба на деня - Домашно пържено кюфте, най-вкусната традиция на българската кухня

Любимо стихотворение за 1 юни от Леда Милева

Любовен съвет за всяка зодия за 1 юни 2024

Таро хороскоп за 1 юни 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 юни /валутен калкулатор/

8 досадни навика на половинката, които ще убият и най-силната любов

Кои положителни черти на характера всъщност ни вредят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com