Как се сплотява екип по време на пандемия

1520
Как се сплотява екип по време на пандемия
Снимка: Getty Images/Guliver

По време на локдаун и дистанционна работа не е лесно за се запази екипният дух между служителите, които не се срещат физически.

Германски експерти споделят пред „Дойче веле“ някои хитрости, с чиято помощ да не изгубите връзката с колегите си, с които по време на изолация се срещате само чрез екрана на компютъра.

Изпробват ново лечение на Covid-19 във Великобритания

Във Великобритания започна мащабно изпитание на ново лечение, на което се възлагат големи надежди да помогне на пациентите с Covid-19 д...

Коледно парти с ... издирване на престъпник

След онлайн презентацията за постигнатото през изминалата година служителите на изследователски център в Бон се посветиха на криминална драма в YouTube и се превърнаха в следователи. Те бяха разделени на групи и всяка от тях трябваше да представи своята версия за това кой е престъпникът. За да се почувства все пак празничното настроение, всеки от служителите получи като подарък от работодателя ваучер и поръча храна за вкъщи за общата виртуална вечеря.

Липсата на общуване се усеща най-силно преди празниците. И макар много хора да не обичат новогодишните служебни партита, без тях в Германия годината изглежда незавършена.

Детективската вечеря се превърна в популярен интерактивен формат. В периода преди кризата с коронавируса за любителите на криминалните истории подобни вечери се организираха в ресторанти с участието на актьори. По време на пандемията провеждането им, естествено, става онлайн. Появиха се и няколко варианта на виртуални събития за целогодишното поддържане на колективния дух.

Чай матча и мини-срещи с колеги

СЗО регистрира най-голям брой случаи на коронавирус миналата седмица

Световната здравна организация (СЗО) регистрира най-голям брой случаи на коронавирусна инфекция миналата седмица. Това съобщи пред ТАСС...

В Дюселдорф стартъп компанията Mindful Matcha предлага на своите служители да прекарат време заедно с традиционната японска чаена церемония. Според създателите на фирмата, подобни онлайн срещи помагат да се преодолее стресът. Големите компании предпочитат този формат за укрепване на чувството за близост и душевното спокойствие – едновременно с приготвянето и пиенето на чай участниците в церемонията се запознават с техники за медитация. В интернет се рекламират широко кулинарни курсове, печене на хляб или дегустация на бира пред уеб камерата.

Фирма Teamgeist (Колективен дух – бел. ред.) вече повече от 30 г. се специализира в провеждането на служебни мероприятия, организира съвместни кинопрожекции, както и не толкова екзотичните онлайн куестове и паркур. Седнали пред компютрите в домашния си офис служителите се опитват да излязат от лабиринта, решават загадки, строят най-високата кула от подръчни материали и рисуват заедно една обща картина.

Форматът „мини-срещи“ предлага виртуална чат стая, в която в рамките на няколко минути могат да си задават един на друг въпроси, за да се опознаят по-добре. Мини-срещите, куестовете и паркур се радват на най-голяма популярност, споделят от агенция Teamgeist, като подчертават, че интересът към тях е нараснал през 2020 г.

Мероприятията за сплотяване на колектива са особено важни сега, когато колегите практически не се срещат наживо. Според експертите от Института по организация на труда в Щутгарт, те допринасят за споделения опит, необходим за екипния дух и общите спомени. Разбира се, подобни събития не са подходящи за всекидневието, затова трябва да има и ежедневни повтарящи се ритуали.

Например, на всеки два дни екипът може в рамките на 15 минути да обмени информация кой с какво се занимава в момента и какво планира в близко бъдеще. Важно е всеки да може да сподели как се чувства и какво особено очаква да му се случи, съветват психолози.

Прогноза: COVID-19 ще е само в лека форма в детството и без нужда от ваксини

Въз основа на анализ на данните за четири известни на човека коронавируса, които причиняват леки симптоми на обикновена настинка, амери...

Доколко ще се запази колективния дух в един екип зависи от степента на откритост на неговата корпоративна култура от предпандемичния период. Ако всичко е подчинено на строга йерархия и ясни правила, подобно нещо ще бъде трудно да организиране, отколкото при фирмите с гъвкава егалитарна организационна култура.

Дистанционната работа крие капани, които предизвикват допълнителен стрес. Това могат да бъдат технически проблеми, липса на синхрон в комуникацията, неразбиране заради общуването от разстояние и т.н.

Хуморът ще помогне най-добре за справянето с кризисна ситуация и запазването на добрите отношения в колектива. Разбира се, за целта е важно той е дае допустим от гледна точка на корпоративната култура.

Важна роля играе прозрачността при планирането на дейностите, за да бъде ясно на всички в какъв интервал от време служителите са достъпни.

Работата във виртуален режим ще се запази и след пандемията, прогнозират експертите. А как хората ще работят помежду си зависи от урока, който работодателите ще усвоят от настоящата криза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com