Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между червен и жълт лук

26 май 2024, 11:20 часа

Някога чудили ли сте се защо някои рецепти изискват определен вид лук и дали може да се замени с друг? Ние със сигурност сме! Всички видове лук се различават леко по вкус, текстура и цвят, но обикновено могат да бъдат заменени един с друг. По отношение на готвенето - всички те се държат еднакво в тигана.

Какво трябва да имате предвид, когато купувате лук

Когато купувате лук, избирайте такива глави, които се чувстват тежки и твърди в ръката ви. Избягвайте мекия лук или този, който има остра миризма, още преди да сте го обелили. Това са признаци, че лукът е стар. С изключение на сладкия лук, всички видове лук могат да се съхраняват няколко седмици в хладен, тъмен килер, шкаф или в хладилника.

Още: Правила за засаждане на разсад от лук в градината според градинарите

Каква е разликата между червен и жълт лук?

Жълтият лук, известен още като „стар“, считаме за универсалния лук и може би използваме най-често. Той има приятен баланс между стипчивост и сладост, като колкото по-дълго се готви, толкова по-сладък става. Обикновено главите са с размер на юмрук – има доста здрава външна кожа и месести слоеве.

Червеният лук със своята тъмно лилава външна обвивка и червеникава плът, може да бъде обявен за „особняка“ в семейството. Сортът е доста подобен на жълтия лук по вкус, въпреки че слоевете са малко по-нежни и месести.

Още: 5 растения, които да засадите до лука

Червеният лук най-често се използва в салати, салси и други сурови сосове заради прекрасния си цвят и сравнително мек вкус. Ако смятате, че вкусът му е стипчив за ядене суров, опитайте да ги накиснете във вода преди сервиране.

Защо червеният лук е толкова полезен?

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес