Какви са ползите от аеробните упражнения?

1629
Какви са ползите от аеробните упражнения?
Снимка: iStock/Guliver

Аеробните упражнения намаляват риска от много здравословни състояния - от сърдечни заболявания до деменция. Въпреки че всички форми на физическа активност носят определени ползи, аеробните упражнения са особено ефективни, тъй като карат сърцето и белите дробове да работят по-усилено от обикновено. Световните насоки за физическа активност препоръчват поне 150 минути аеробна активност седмично.

НЯКОИ ПРИМЕРИ ЗА АЕРОБНИ УПРАЖНЕНИЯ ВКЛЮЧВАТ:

- Бягане

- Колоездене

- Ходене

- Плуване

- Класове по аеробика

Пет закона на добрата тренировка

ПОЛЗИ ЗА ТЯЛОТО

1. Предотвратяване на сърдечни заболявания

Аеробните упражнения са от съществено значение за поддържане на сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове здрави. Редовните аеробни упражнения могат да спомогнат за предотвратяване на сърдечни болести и да намалят риска от смърт от това заболяване.

2. Поддържане на здравословно тегло

Хората, които желаят да отслабнат, трябва да гарантират, че изгарят повече калории, отколкото консумират, което води до калориен дефицит. Аеробните упражнения карат тялото да изгаря калории за енергия. Това е чудесен начин да се постигне калориен дефицит в организма, което води до загуба на тегло. Въпреки това, за да достигнат до калориен дефицит, повечето хора ще трябва да намалят и броя на калориите, които консумират.

Упражненията, които да ви запазят млади и с остър ум на ВСЯКА възраст

3. Контрол на нивата на кръвната захар

Поддържането на нивата на кръвната захар под контрол е важно за намаляване на риска от диабет тип 2. За хората с диабет е от съществено значение да поддържат нивата на кръвната си захар в здравословни граници. Високата кръвна захар може да увреди кръвоносните съдове и да доведе до сърдечни заболявания. 

Инсулинът е необходим за регулирането на кръвната захар. Аеробните упражнения могат да повишат инсулиновата чувствителност, така че организмът да се нуждае от по-малко инсулин, за да контролира нивата на кръвната захар. По време на упражненията мускулите също използват глюкоза от кръвта. По този начин физическите упражнения помагат да се предотврати твърде високото покачване на нивата на кръвната захар.

4. Понижаване на кръвното налягане

Високото кръвно налягане натоварва кръвоносните съдове и сърцето. С течение на времето това може да има сериозни последици, като например увеличаване на риска от инфаркт или инсулт. Аеробните упражнения могат да помогнат за поддържане на кръвното налягане в здравословни граници. Проучвания установиха, че упражненията са също толкова ефективни, колкото и лекарствата за кръвно налягане, за намаляване на високото кръвно налягане.

Най-често допусканите грешки във фитнес залата

5. Предотвратяване и управление на инсулт

Инсултът настъпва, когато кръвоснабдяването на даден участък от мозъка се наруши. Той може да има сериозни и животозастрашаващи последици. Редовните аеробни упражнения намаляват риска от инсулт, като поддържат кръвоносните съдове и сърцето здрави. Важно е също така хората, които са прекарали инсулт, да останат възможно най-активни, за да подпомогнат възстановяването и да намалят риска от нов инсулт. Лекарят ще ви посъветва как най-добре да повишите активността си и да започнете да спортувате отново след инсулт.

6. Увеличаване на продължителността на живота

Аеробните упражнения имат толкова широк спектър от ползи за здравето, че помагат на хората да живеят по-дълго. По-високите нива на аеробна активност намаляват риска от смърт, независимо от интензивността на дейността.

Най-ефективните и най-опасните популярни упражнения

7. Подобряване на физическото функциониране

Способността да се изпълняват задачи за ежедневието е важна за поддържане на независимостта и благосъстоянието. Аеробните упражнения подобряват физическите способности, които са необходими на човек, за да функционира ежедневно. Физическата подготовка също така помага за предотвратяване на падания и произтичащите от тях наранявания.

ПОЛЗИ ЗА МОЗЪКА

1. Намаляване на риска от деменция

Редовните аеробни упражнения са един от най-ефективните методи за предотвратяване на болестта на Алцхаймер - най-разпространената форма на деменция. Проучванията показват, че хората с по-високи нива на физическа активност имат по-нисък риск от влошаване на когнитивните способности и деменция.

5 упражнения, които не трябва да правите, когато се опитвате да изгорите мазнини по корема

2. Помага при симптоми на депресия и тревожност

Няколко клинични изпитвания са установили, че аеробните упражнения намаляват симптомите при хора с депресия и тревожни разстройства. Аеробните упражнения също така подобряват физическата годност, което може да помогне за предотвратяване на появата на депресия и тревожни разстройства.

3. Подобряване на когнитивната дейност

Докато аеробните упражнения могат да забавят влошаването на когнитивните способности в по-късен етап от живота, те могат също така да стимулират мисловните процеси при децата и юношите.Няколко проучвания са открили доказателства, които сочат, че аеробните упражнения и физическата форма имат връзка с по-добрите оценки в училище и по-доброто представяне при когнитивни задачи, като например тестове за памет.

Най-добрите упражнения за премахване на коремните мазнини

4. Подобряване на здравето на мозъка

Аеробните упражнения предизвикват много биологични процеси, които подпомагат функционирането на мозъка. Авторите на неотдавнашна обзорна статия стигат до заключението, че аеробните упражнения могат да увеличат размера и функцията на ключови области на мозъка, като например хипокампуса, да помогнат на мозъка да контролира реакциите на стрес, да намали възпалението и да повиши устойчивостта към оксидативен стрес. Тези промени вероятно допринасят за ползите от физическите упражнения върху психичното здраве и познавателните способности.

За някои хора може да е трудно да намерят време за спорт или редовно посещение на фитнес зала. Въпреки това, извършването на малки промени в ежедневието може да помогне на тези хора да достигнат препоръчителното количество физическа активност. Например, те могат да се качват по стълбите вместо с асансьора или, когато е възможно, да опитат да ходят пеша вместо да шофират.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com