Когато навършим 40 е редно да се разделим с ТЕЗИ хранителни навици

11559
Когато навършим 40 е редно да се разделим с ТЕЗИ хранителни навици
Снимка: iStock/Guliver

По принцип през целия си живот трябва да се грижим добре за организма си и да го поддържаме здрав, но след определена възраст това е задължително – да речем след 40-те. Нужно е да си изградим добри хранителни навици и да спортуваме често, за да живеем по-дълго и качествено. Нека видим чрез кои навици можем да избегнем редица здравословни проблеми и да се радваме дълго на деца и внуци:

Подобрете метаболизма си

Възрастта е сред виновниците за забавения метаболизъм. За да го поддържаме нормален е задължително да се храним често и по малко, с по-големи количества протеини в менюто. 

Пълнозърнести вместо рафинирани храни

Пълнозърнестите храни са богати на витамин В, магнезий, калий и фибри – изключително важни вещества за организма ни, особено на тази възраст. Те предпазват и от заболявания като диабет, затлъстяване, сърдечни проблеми.

Повече ядки

Ядките също съдържат редица полезни хранителни вещества, антиоксиданти, мазнини и имат ниско съдържание на въглехидрати. Полезни са за сърцето, предпазват ни от диабет и покачването нивата на лошия холестерол. Но все пак, трябва да споменем, че не бива да прекалявате с консумацията им.

Леща

Лещата, както гореспоменатите продукти, също ни предпазва от сърдечни заболявания, диабет, затлъстяване, покачване на лошия холестерол и т.н. Тя е богата на фибри и фолиева киселина. Има превантивни свойства срещу рак, хронична астма, когнитивен упадък.

Полезни бактерии

Най-вероятно се сещате за какво иде реч – да, кисело мляко. И не само – кефир и камбоча също. Те съдържат голямо количество пробиотици, полезни за баланса на чревната флора. Особено от полза ще са на жените след 40, при които започват да се появяват симптомите на менопауза.

Мазна риба

Освен че е полезна за превенция от гореспоменатите заболявания, мазната риба е богата на омега-3 мастни киселини, помагащи ни със справянето при депресия, хиперактивност, шизофрения. Отново полезни за жените в менопауза, защото имат облекчаващо действие. Препоръчваме ви по-конкретно сьомга, сардини, херинга и езерна пъстърва. За тези, които не са почитатели на рибата, съществува рибено масло като хранителна добавка – възползвайте се. 

Зелено кафе 

Приемът на зелено кафе помага със забавянето на стареенето. 

Вечеряйте по-рано

Препоръчваме ви да се храните в периода 08:00-19:00 ч., за да не рискувате да повишите теглото си, както и нивата на инсулин и холестерол, които трябва да следите стриктно.

Грижа за костите

Приемът на достатъчно количество калций е много важен, за да не започне тялото да си го „взема“ от костите. Може да си го набавите чрез храни като мазна риба, млечни продукти, боб и бадеми.

Добавете цвят

Приемайте повече „цветни“ плодове и зеленчуци като череши, цвекло, боровинки, зеле, които съдържат антиоксиданта антоцианин, подобряващ деменция и сърдечното състояние при жените. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com