Майките стават жестоки по време на криза

47886
Майките стават жестоки по време на криза

Някои жени започват по-често да прибягват до използването на шамарите и стават много по-строги към децата си по време на икономическа криза, дори ако благосъстоянието им не се намира под пряка заплаха. Това се дължи на особена мутация на гена DRD2, който управлява синтеза на хормона на щастието.

За никого не е тайна, че икономическите трудности в семейството водят до повишаване на стреса, което от своя страна влошава „качеството” на възпитанието на децата. Настоящето изследване обаче показва, че подобни кризи в обществото или страната оказват своето отрицателно влияние върху поведението на родителите, независимо от факта дали те са потърпевши или не от кризата.

Изводът бил направен след проследяването на живота на почти пет хиляди майки и техните деца, родени в 20 от най-големите градове в САЩ между 1998 и 2000 г.

В следващите години учените наблюдавали и анализирали как майките възпитават децата си и дали са доволни от поведението им, освен това оценявали и здравето на децата.

След това данните за „строгост” на възпитанието били съпоставяни с благосъстоянието на родителите и с икономическата обстановка в града или в щата, в който живеели.

За всеобщо учудване честотата на прилагане на по-строги мерки за възпитание не зависело от това доколко неблагополучна била самата майка на детето. В действителност те възниквали заради високата безработица и ниският индекс на доверие в икономиката.

Авторите на изследването обръщат внимание на факта, че подобни проблеми изпитвали не всички майки, а само част от тях. По думите на учените, причината за жестокото поведение на майката е мутация в гена DRD2, която ги прави по-чувствителни към неуредиците във външната среда. Интересно е и, че при благоприятни условия жените с подобна мутация по-рядко проявявали жестокост към децата си, в сравнение с американките с друга версия на DRD2.

Още интересни новини четете на сайта sroditeli.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com