Избраха нов шеф на Апелативната спецпрокуратура

53437
Избраха нов шеф на Апелативната спецпрокуратура

Даниела Попова е новият административен ръководител – апелативен прокурор на Апелативната специализирана прокуратура. Тя бе избрана единодушно от ВСС, предаде БГНЕС.

Кандидатите за поста бяха двама. Освен Попова, която в момента е изпълняващ функцията административен ръководител, кандидат бе и Светлозар Костов – изпълняващ функцията административен ръководител на Специализираната прокуратура.

За Попова гласуваха 19 души, за Костов не гласува никой. 19 от членовете на ВСС участваха в гласуването.

След изслушването на кандидатите, магистратите направиха кратко обсъждане, на което стана ясно, че са изправени пред избор, който ще определи за един продължителен период от време стратегическото управление на Апелативната специализирана прокуратура, пише Стандарт Нюз.

 „Специализираната прокуратура беше натоварена с много големи очаквания, но тя не постигна успехи. Не съм убеден, че г-н Костов е предприел необходимите стъпки да преодолее пречките пред нея. Приемам анализът на г-жа Попова и откровеността, с която тя сподели част от неуспехите на прокуратурата", заяви апелативният съдия Камен Иванов.

Даниела Попова каза след избора й, че не е очаквала толкова категорична победа. Тя предполага, че това е заради концепцията, която е изложила. "Няма по какъв друг начин да мотивирам 19 души да гласуват "за", посочи тя. Попова каза, че не познава нито един от членовете на ВСС и така отговори на въпрос дали не допуска, че всичко е договорено доста по-рано.

Не ме е срам, пък каза прокурор Светлозар Костов, който не получи нито един глас при вота.

„Нещата, които се случват в Специализираната прокуратура и около мен от месец март насам, водиха насам, защото тази прокуратура преживя три ревизии, а срещу мен бяха подадени пет сигнала. Много мислех дали е отношение или резултат от работа. Последната капка беше вчера, когато установих, че в материалите на съвета, липсва едно писмо от неправителствена организация, написано в моя подкрепа. Сигналите от обвиняемите по делото Октопод са заведени, проверени и предоставени на ВСС, но когато се е появила една добра дума, този материал го няма", посочи той.

„Нямам изводи какво е това, вероятно всичко е смесено. Чух намеци какви и колко обвинителни актове съм написал. Аз съм написал един и то сериозен – по делото Октопод. Другите са на други прокурори. Аз ще си направя изводите. Ако стане ясно, че това е оценка за лоша работа, нека намерят друг”, каза още Костов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com