Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Tурнето на Тейлър Суифт ще донесе милиарди на икономиката на Острова

17 май 2024, 18:25 часа • 3048 прочитания

Поредицата от концерти, които певицата Тейлър Суифт ще изнесе в Обединеното кралство в рамките на турнето си Eras ще донесе на икономиката на страната 997 млн. паунда (1,2 млрд. долара). Това прогнозират анализаторите на Barclays, предава CNBC.

Суифт ще изнесе 15 концерта на четири британски стадиона през юни и август. Според изчисленията на Barclays представленията ще бъдат посетени от около 1,2 млн. души, които ще похарчат средно по 848 паунда.

Тази сума включва разходите за билет (средно 206 паунда), настаняване (121 паунда), пътуване (111 паунда), както и нови дрехи специално за концерта (56 паунда), закупуване на официален мърчандайз (79 пануда). Други 216 пануда анаизаторите предвиждат в бюджета си за други разходи, включително храна и напитки, както и винилови плочи и др.

ОЩЕ: Тейлър Суифт и историческото ѝ турне стъпват в Европа

„Когато става въпрос за идоли като Тейлър Суифт или както наблюдавахме в случая с Елвис и Beatlemania през 50-те и 60-те години – феновете са толкова страсно привързани към изпълнителя и толкова ангажирани във фенската общност, че желанието им да харчат само се увеличава“, казва Питър Брукс, водещ поведенчески учен в Barclays.

Снимка: Getty Images

„Ако не сте фен, 848 паунда може да ви се стори огромна сума за един концерт. Но за тези, които си купуват билети за Eras Tour, всеки паунд е инвестиция в бъдещи спомени“, добавя той.

Swiftonomics е термин, използван за описване на икономическото влияние на певицата, тъй като феновете се тълпят на нейните концерти по целия свят – харчейки много, докато го правят.

ОЩЕ: Фенове на Тейлър Суифт "изгоряха" с над 1 млн. евро заради измама с билети

Икономическото въздействие на турнетата на суперзвези като Тейлър Суифт, Бионсе и Брус Спрингстийн, напоследък става тенденциозно.

Например, изследователят на Danske Bank Филип Андершон казва пред CNBC, че първата спирка на турнето на Бионсе в Стокхолм, Швеция е оказало „очевидно“ въздействие върху инфлацията в страната.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес