Мъж "върна" починалата си годеница чрез изкуствен интелект

5088
Мъж "върна" починалата си годеница чрез изкуствен интелект
Снимка: iStock/Guliver

Мъж използва изкуствен интелект, за да върне починалата си годеница. Но създателите на технологията предупреждават, че тя може да бъде опасна и да се използва за разпространение на дезинформация.

Въпреки че годеницата на Джошуа Барбо е починала, той разговаря с нея от месеци. Или по-точно той говори с чат бот, програмиран да звучи точно като нея, съобщава "Инсайдер".

Барбо разказа подробно как Project December, софтуер, който използва технология с изкуствен интелект за създаване на хиперреалистични чат ботове, пресъздава говоренето с покойната му годеница. Всичко, което трябвало да направи, е било да включи стари съобщения и да предостави определена информация, и изведнъж моделът започнал да подражава на партньорката му със зашеметяваща точност.

Може да звучи като чудо (или епизод от "Черно огледало"), но създателите на ИИ предупреждават, че същата технология може да се използва за подхранване на масови кампании за дезинформация.

Project December се задвижва от GPT-3, ИИ модел, проектиран от изследователската група OpenAI, подкрепена от Илон Мъск. Консумирайки масивни набори от данни от създаден от човека текст, GPT-3 може да имитира човешко писане, създавайки всичко - от академични статии до писма от бивши любовници. Това е едни от най-сложните - и опасни - базирани на език програми за изкуствен интелект до момента.

Когато OpenAI пусна GPT-2, предшественика на GPT-3, групата написа, че потенциално може да се използва по „злонамерен начин“. Организацията очаква лоши участници, използващи технологията, да автоматизират „злоупотребяващо или фалшиво съдържание в социалните медии“, „да генерират подвеждащи новинарски статии“ или „да се представят за други онлайн“. GPT-2 може да се използва за "отключване на нови все още непредвидени възможности за тези нови актьори", пише групата.

OpenAI забави пускането на GPT-2 и все още ограничава достъпа до по-добрият GPT-3, за да „даде време на хората“ да научат „социалните последици“ от такава технология.

Дезинформацията вече се разпространява в социалните медии, дори преди GPT-3 да е широко достъпен. 

Докато ИИ продължава да се развива, Орен Ециони, главен изпълнителен директор на изследователската група за биологични изследвания с нестопанска цел, Института Алън, по-рано каза пред "Инсайдер", че ще става все по-трудно да се каже какво е реално.

„На въпроса „Този текст или изображение, видео или имейл автентичен ли е?“ ще става все по-трудно да се отговори само въз основа на съдържанието", предупреди той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно