Мъжкият полов инстинкт е виновен за световните конфликти

12356
Мъжкият полов инстинкт е виновен за световните конфликти

Мъжкият полов инстинкт е виновен за световните конфликти, като се започне от футболното хулиганство и религиозните разпри и се стигне до войните, съобщи в. "Дейли телеграф". Войнственият инстинкт на мъжете означава, че те са програмирани да са агресивни към всеки, когото приемат за външен.

От еволюционна гледна точка инстинктът за жестокост към другите е помогнал на ранните мъже да подобряват положението си и да имат по-голям достъп до партньорки. В наши дни обаче той може да доведе до война.

Защо мъжете "оглупяват" като видят красива жена?

Всеизвестен факт е, че мъжете започват да се държат меко казано странно, когато пред тях застане красива жена. Сега учените смятат, че ...

За разлика от мъжете, отношението на жените е "грижи се и се сприятелявай". Това означава, че те се стремят да разрешават конфликтите мирно, за да защитят децата си.

Изследването на проф. Марк ван Вугт е преглед на еволюционните доказателства за т.нар "хипотеза за мъжа воин". Според нея във всички култури мъжете са по-склонни от жените да използват насилие срещу външни хора. Това "племенно" отношение, което в крайна сметка повишава шансовете за възпроизвеждане, прилича на териториалното поведение на шимпанзетата. Изследването също разглежда доказателства, според които мъжете имат по-силно чувство за групова идентичност от жените, както и че те могат да създават по-близки връзки с други в групата, ако си съперничат.

Макар и тази враждебна реакция да е еволюирала за справяне със заплахата, идваща от външни хора, в наши дни тя не е толкова функционална и често е непродуктивна. С времето е довела до войни между държави и империи, както и до дрязги между съперничещи си градски банди или групи футболни запалянковци.

"Решението на конфликтите, които са чест проблем в днешното общество, остава трудно. Една от причините е, че ни е трудно да променим психиката си, която е еволюирала с хилядолетията. - каза проф. Марк ван Вугт. - Прегледът на научната литература показа, че човешкият ум е така оформен, че да прославя конфликтите с "чуждите".

Жените разпознават красивите мъже по написаното от тях

Опитите на мъжете да привлекат вниманието на жените чрез най-хубавите си снимки, публикувани в социални мрежи и сайтове за запознанства...

Изследване на калифорнийски учени през 2008 г. показа, че еволюцията на мъжката агресия и смелост се свежда до съперничество за партньорки и територия. БТА

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com