Най-едрите петли в света

41390
Най-едрите петли в света
Снимка: Getty Images/Guliver

Петлите открай време са впечатлявали хората както със своето колоритно оперение, така и със своята осанка, която в рамките на техния вид често се определя дори като величествена. Тези птици са знаменити и със своята любов към „точното време“, и с бойкия си, енергичен характер – неслучайно именно петелът е националният символ на Франция.

Най-големите петли са в състояние да ни изненадат и със своите размери. Животновъдите непрестанно полагат усилия да селекционират и развъждат нови породи - защото колкото по-голяма е птицата и нейните наследници, толкова повече месо можете да получите.

„Кохинхин“

 Петлите от породата кохинхин достигат средно тегло 4.5 кг, а кокошките - до 4 кг. Прави впечатление, че за 1 година кокошката снася приблизително 120 яйца. Тези птици издържат на студено време и са податливи на затлъстяване. Породата кохинхин е много спокойна, нейните представители не са капризни по отношение на храната и нормално живеят на неголеми площи. Петлите имат едро тяло, но сравнително малка глава.

Как да разпознаем ЯЙЦАТА, снесени от здрава кокошка?

„Брама"

Породата брама е популярна в различни страни. Търсена е най-вече поради добрата си производителност. Петелът тежи до 5 кг, а тъмната разновидност на породата достига 6 кг. Кокошките брама снасят до 120 яйца всяка година равномерно, независимо от сезона. Петлите имат гъсто и богато оперение, малък извит клюн, широка гръдна кост и пернати крака. Изобщо не са агресивни. По причина на голямото си тегло, кокошките често смачкват яйцата.

Можем да добавим само, че най-едрият петел в света се казва Кобърн и е именно от породата брама: с тегло около 11 кг, той е висок 91 см.

„Орпингтон“

Петлите от тази порода достигат тегло 6 кг. Кокошките годишно снасят около 160 яйца с тегло приблизително 70 грама. В режим на свободно отглеждане сами си намират храна. Тази порода се характеризира с издръжливост и способност да се приспособява бързо към температурните промени. Ценена е заради бялото месо с тънки кости. Има едро тяло, гъсто оперение и широк прав гръб. Петлите са с малки криле, притиснати към тялото.

И кокошките били в цикъл

„Мастер Грей“

На 2-ро място в списъка за най-големите петли в света са представителите на тази порода. Възрастен петел тежи до 6.5 кг и има отлични кулинарни характеристики. Кокошките достигат 4 кг и носят годишно около 300 яйца! Натрупват най-голяма маса при отглеждане в клетка; като в същото време са издръжливи, без претенциозност към храната. Притежават едро телосложение, силни крака и добре развита мускулатура.

„Джърси-гигант“

Петлите от тази порода растат до 7 кг, а кокошките тежат средно около 4.5 кг. Основното си тегло набират само за 1 година. Петлите имат мощен скелет, непретенциозни са по отношение на условията на отглеждане и проявяват склонност към затлъстяване. Поради тази причина храненето им е нужно да се контролира с внимание. При това, не са агресивни и понасят добре ниските температури. Кокошките имат репутацията на добри носачки, като снасят годишно до 180 яйца.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com