Работата на нощни смени увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания

1069
Работата на нощни смени увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания
Снимка: iStock/Guliver

Работата на нощни смени се е превърнала в обичайна практика в различни отрасли, което позволява на предприятията да работят денонощно. Въпреки че предлага гъвкавост и се съобразява с различни графици, проучванията показват, че продължителното излагане на нощни смени може да има вредни последици за здравето, особено да увеличи риска от сърдечносъдови заболявания.

Няколко проучвания са изследвали връзката между работата на нощни смени и сърдечно-съдовото здраве. Един от ключовите фактори е нарушаването на естествения циркаден ритъм на организма - вътрешния биологичен часовник, който регулира различни физиологични процеси, включително циклите сън-бодърстване и производството на хормони.

Работата на нощни смени често води до нарушаване на този циркаден ритъм, тъй като от хората се изисква да бъдат будни и активни през нощта, когато тялото е естествено програмирано да почива. Това нарушаване на цикъла сън-бодърстване може да доведе до недоспиване и нередовен сън, като и двете са свързани с повишен риск от сърдечносъдови проблеми.

Каква е връзката между сърдечно-съдовите заболявания и безсънието

Връзката между работата на нощни смени и сърдечно-съдовите заболявания се потвърждава и от въздействието върху метаболитното здраве. Работещите нощни смени често са изправени пред предизвикателства при поддържането на здравословен хранителен режим и редовни физически упражнения поради нетрадиционното си работно време. Това нарушаване на начина на живот може да допринесе за развитието на затлъстяване, инсулинова резистентност и други метаболитни аномалии, които са известни рискови фактори за сърдечносъдови проблеми.

В допълнение към факторите, свързани с начина на живот, стресът от работата против естествения циркаден ритъм може да доведе до повишаване на кортизола - хормона на стреса. Повишените нива на кортизол, особено през нощта, се свързват с възпаления, високо кръвно налягане и други сърдечносъдови усложнения. Хроничното излагане на такива стресови фактори може да допринесе за прогресирането на сърдечносъдовите заболявания с течение на времето.

Освен това намаленото излагане на естествена светлина по време на нощните смени може да повлияе на производството на мелатонин - хормон, който регулира съня и има защитни ефекти върху сърдечносъдовата система. Нарушенията в секрецията на мелатонин са свързани с повишен риск от хипертония и други сърдечносъдови заболявания.

Профилактика и лечение на най-честите сърдечно-съдови заболявания

От решаващо значение е работодателите и политиците да признаят потенциалните рискове за здравето, свързани с работата на нощни смени, и да прилагат стратегии за смекчаване на тези последици. Това може да включва осигуряване на по-добра подкрепа за работниците по отношение на планирането, насърчаване на избора на здравословен начин на живот и създаване на среда, която дава приоритет на благосъстоянието на служителите.

Доказателствата сочат, че работата на нощни смени може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания чрез различни механизми, включително нарушения в циркадния ритъм, фактори на начина на живот, хормонален дисбаланс и намалено излагане на естествена светлина. Осъзнаването на тези рискове и прилагането на мерки за справяне с тях е от съществено значение за опазване на здравето на лицата, ангажирани с работа на нощни смени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com