Таралеж в двора? Ето какво трабвя да направите

140016
Таралеж в двора? Ето какво трабвя да направите
Снимка: Alexas_Fotos / Pixabay

Случвало ли ви се е да срещнете това симпатично бодливо животинче в градината си? Ако да, ето какво трябва да направите.

Проверете дали има нужда от помощ.
Таралежите са нощни животни. Ако ги срещнете през нощта, най-вероятно се чувстват добре. Но ако видите таралеж да се разхожда в двора ви през деня, може би има проблем. Изглежда ли унил и летаргичен? Около него има ли мухи? Клатушка ли се, докато върви? Ако е така, най-вероятно има нужда от вашата помощ.
Поставете го бавно във висока кутия. Ако искате да го затоплите, увийте бутилка с гореща вода в хавлия и поставете таралежа отгоре, като внимателно го завиете с друга хавлия. Уверете се, че има достатъчно място да слезе от бутилката.

Интересни факти за таралежите

Таралежите са род дребни бозайници от семейство Таралежови (Erinaceidae). Те са средни по размер. Дължината на тялото е 20-25 см,...

Свържете се със спасителен център за животни.
Ако таралежът е ранен и не може да му помогнете, потърсете помощ. 

Нахранете го.
Ако таралежът ви идва но гости всяка вечер, може би е добре да го почерпите. Той не обича храна с аромат на риба, както и хляб. И двете храни вредят на стомаха, затова внимавайте с какво го храните. Ако много искате да го задържите в градината си, купете специални бисквити за таралежи от зоомагазин.

Дайте му вода.
Много е важно да дадете на таралежа вода. Поставете купа с прясна вода и я оставете в градината. И помнете - избягвайте да му давате прясно мляко.

За да вкусни доматите - направете това с разсада още днес

Пазете храната от други животни.
Ако имате домашен любимец, сигурно ще се опитва да краде храната и водата на таралежа. Може да му поставяте водата и храната в кутия с врата, в която само той може да влиза.

Плевенчанин се опитал да продаде таралеж на екоинспектори

Плевенчанин се опита да продаде таралеж чрез обява в интернет сайт, но на уговорената среща се явили служители на Регионалната инспекци...

Създайте му пътека за движение
Таралежът пътува над километър в търсене на храна всяка нощ. Градината ви едва ли ще му е достатъчна. Затова направете малка дупка в дъното на оградата. Предупредете съседите да направят същото и да не му вредят.

Избягвайте пелети за охлюви, пестициди и инсектициди.
Таралежите се хранят с охлюви, гъсеници и други градински насекоми. Затова се въздържайте от използване на пелети за охлюви, вредни химически вещества, за да ги предпазите.

Пазете се от бодлите!
Възможно е да се сприятелите с новия си гостенин. Той е толкова сладък, че ви се иска да го пипнете. Внимавайте, бодлите му са много остри и могат да ви наранят. Освен това тези бодливи бозайници не обичат да бъдат обезпокоявани. Използвайте градински ръкавици, когато се грижите за него.

Направете двора си гостоприемен за новия приятел.
Оставете малко ъгълче в градината си, в което не косите тревата или просто натрупайте листа или дънери край тях. Създайте горско кътче, което ще го привлече.

Внимавайте с градинските инструменти.
Много внимавайте с градинските инструменти, особено електрическите. Таралежите са много малки и може да се скрият в тревата, без да ги видите. 

Кола блъсна мъж, докато спасява таралеж

Мъж е бил блъснат от кола в столицата в неделя. Инцидентът е станал снощи на ул. „Хенрик Ибсен“ до кръстовището с бул. &bdq...

Покривайте дупките в двора.
Ако таралежът падне в някой дупка, трудно ще излезе оттам. Ако имате подобни дупки, покривайте ги.

Уверете се, че кучето ви няма да го нарани.
Кучето няма да убие таралежа, но може да го преследва и дразни. Затова го следете.

Скитат ли през късна есен или ранна зима?
Таралежите хибернират. Ако ги срещате в двора си през късна есен или ранна зима, може би нямат достатъчно мазнина в тялото, за да оцелеят по време на хибернация. Трябва да тежи поне 600 г. За да го претеглите, сложете си градинарски ръкавици и внимателно го поставете на кантар. Ако е под това тегло, давайте му достатъчно храна и вода за 2-3 дни и го претеглете отново. Ако е под 500 г, трябва да прекара зимата на закрито. Свържете се със спасителен център за животни за съдействието. Ако е с приемливо тегло /над 600 г/ може да изкара зивата с вас на закрито. Трябва да поддържате постоянна температура от 18 ºC и да му давате около 100 г кучешка или котешка храна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Еремия 2024 г.: Традиции и обичаи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Стихотворение за 1 май
Стихотворение за 1 май

"Първи май" Да спрат фабричните комини и всеки черен труд да спре, и туй намръщено море от морни роби и робини да озари и приласкай усмивката...