Ти си едно чудо

14873
Ти си едно чудо
Снимка: Хермес

13. Ти си едно чудо

Всяка преживяна секунда е нов и необикновен момент във Вселената, момент, който никога няма да се повтори. А на какво учим децата си? Учим ги, че две и две прави четири и че Париж е столицата на Франция. Кога ще им обясним кои са те самите?

На всяко от тях би трябвало да кажем:

- Знаеш ли какво си ти? Ти си едно чудо, ти си неповторим. През всички изминали години не е имало друго дете като теб, нито едно. Бързи крака, сръчни пръсти, начин на движение... Можеш да бъдеш Шекспир, Микеланджело, Бетовен. Имаш заложби за всичко. Ти си истинско съкровище. А когато пораснеш, ще навредиш ли на друго същество, което също като теб е едно чудо?

Трябва да работиш – всички трябва да работим, за да направим света достоен за неговите деца.

 

32. Предварително решение

 

Точно в осем, както всеки ден, деветдесет и две годишната госпожа Пепита вече се бе приготвила. Добре сресана, с грижливо нанесен грим, въпреки множеството проблеми със зрението, тя вече бе готова за заминаването си в дома за стари хора.

Съпругът й, с когото бе живяла шейсет години, бе починал и това правеше преместването наложително. След като изчака търпеливо на регистратурата в дома, тя се усмихна мило, когато й съобщиха, че стаята й е готова. Докато вървеше с проходилката към асансьора, аз й описах подробно малката й стая, включително чаршафите и завесите на прозореца.

- Много ми харесва – каза тя въодушевено като осемгодишно момиченце, на което току-що са показали новия домашен любимец.

- Но вие още не сте видели стаята, госпожо Пепита... Почакайте.

- Това няма значение – отвърна възрастната дама. – Щастието е нещо, което човек сам решава предварително. Дали стаята ще ми хареса или не, не зависи от начина, по който е подредена, а от това как аз ще подредя съзнанието си. Аз вече предварително съм решила, че много ще я харесам. Това е решението, което вземам всяка сутрин още със ставането си.

- Защо го правите, госпожо Пепита?

- Защото имам две възможности: или да прекарам деня в леглото, като броя затрудненията с някои части от тялото си, които вече не работят, или да стана от леглото и да благодаря на онези части, които още работят. Всеки ден е подарък и аз съм решила всяка сутрин да се съсредоточавам върху подаръците на новия ден и върху щастливите спомени, запечатани в съзнанието ми. Искам да изживея всеки миг от живота си. Старостта е като банкова сметка... Човек може да изтегли онова, което е вложил в нея.

 

42. Прекалено очевидно

 

Една сутрин Настрадин Ходжа увил едно яйце в кърпа, отишъл на градския площад и обявил на минувачите:

- Днес предстои важно състезание! Който познае какво е увито в тази кърпа, ще получи за награда яйцето, което е вътре.

Хората се спогледали, заинтригувани, и Настрадин Ходжа продължил:

- Увитото в тази кърпа е с жълта като жълтъка сърцевина, около нея има бяла като белтъка течност и всичко това е поместено в лесно чуплива черупка. То е символ на плодородието и ни напомня за птиците, полетели към гнездата си. Е, кой ще ми каже какво се крие тук?

Всички мислели, че Настрадин Ходжа държи яйце в ръцете си, но отговорът бил толкова очевиден, че никой не искал да стане за смях пред другите. Ами ако не било яйце, а нещо много важно, плод на богатото мистично въображение на дервишите? Жълтата сърцевина може би сочела връзка със слънцето, а бялата течност около нея току-виж се оказала някаква алхимична съставка. Не, не, този луд човек се опитвал да се подиграе с някого.

Настрадин Ходжа задал още два пъти въпроса, но никой не дръзнал да отговори, да не би да каже нещо неуместно.

- Всички вие знаехте отговора – обявил накрая той, – но никой не посмя да го изрази с думи. Такъв е животът на нерешителните: отговорите са под носа ни, но тези хора търсят винаги най-сложните обяснения и в крайна сметка си остават с пръст в устата. Само едно нещо прави невъзможна мечтата: страхът от провал.

 

79. Въпрос на цена

 

150 истории за приключението да съществуваш, за смисъла на живота и силата на връзките

- Учителю, какво трябва да направя, за да не се чувствам вечно недоволен и сърдит? Едни хора говорят прекалено много, други са невежи. ...

Дядото на един приятел пристигнал в САЩ от Европа и след като се настанил на остров Елис, влязъл в едно кафене в Ню Йорк с намерението да хапне нещо. Седнал на една празна маса и зачакал някой да дойде да му вземе поръчката. Никой не дошъл, разбира се. Накрая някакъв тип, който носел поднос, отрупан с храна, седнал срещу него и му обяснил как стоят нещата:

- Застанете ето там – посочил му той, – следвайте опашката и вземайте каквото желаете. Като стигнете до другия край, ще ви кажат колко трябва да платите.

Ето го и коментара на дядото:

- Много скоро научих как стоят нещата. Животът прилича на кафене. Можеш да вземаш каквото пожелаеш, стига да си готов да заплатиш цената. Току-виж дори си преуспял. Но успех няма да постигнеш, ако чакаш някой да ти го поднесе на тепсия. Трябва да станеш и да идеш да си го вземеш.

 

114. Несравнимо цвете

"Зайчето, което иска да заспи" - Нов метод за приспиване на деца, който дава резултат веднага

След огромния световен успех на "Зайчето, което иска да заспи" книжката ще помага и на българските родители лесно, приятно и безпр...

 

Живяла някога много богата млада жена, която си имала всичко: чудесен съпруг, прекрасни деца, великолепна работа и задружно семейство. Лошото било, че тя не можела да съвмести различните страни от своя живот и ходела вечно унила, с чувството, че животът й не е достатъчно добър в някои отношения. Ако работата й поглъщала много време, това ставало за сметка на децата й; ако възникнели проблеми, обръщала гръб на съпруга си, убедена, че той ще я разбере... И така хората, които обичала, оставали винаги на заден план. Един ден баща й, мъдър човек с голям житейски опит, й подарил много скъпо и рядко растение, отрупано с цвят, от което в света имало само един-единствен екземпляр. И й казал:

- Дъще, това растение ще ти помогне много – повече, отколкото си представяш! Трябва само да го поливаш и подрязваш от време на време, а понякога да разговаряш поне малко с него. В замяна на това то ще ухае и ще те радва с красивите си цветове.

Трогната, младата жена благодарила за подаръка. Цветето нямало равно по хубост и тя пърхала от щастие, че е единственият притежател в света на подобно растение.

Времето минавало, възникнали проблеми, работата й поглъщала все повече време от ежедневието й. Живеела в непрекъснат стрес, вечно бързала и забравила да се грижи за растението. Е, понякога го поглеждала, когато се върнела вкъщи. То все още цъфтяло, нямало признаци за повяхване или загиване и било все така красиво и уханно. И тя подминавала саксията. Докато един ден, най-неочаквано, цветето умряло. Прибрала се тя у дома и се смаяла. Цветовете били опадали, листата – пожълтели, корените – напълно изсъхнали...

Младата жена много плакала и разказала на баща си какво се е случило. Тогава баща й отговорил:

Книгата „От Камчатка започва Русия“ е новото далекоизточно приключение на проф. Николай Овчаров

Новата книга на Николай Овчаров „От Камчатка започва Русия“, подобно на „Търсачът на минало открива света“ и &b...

- Така си и мислех, че ще стане. Не мога да ти подаря друго такова цвете. То беше единственото в света. Няма друго подобно цвете и не може да бъде заменено, така както не могат да бъдат заменени децата ти, мъжът ти, твоите близки и приятели. Не полагаш ли грижи за нещо, то загива.

Откъс от "150 истории за приключението да съществуваш, за смисъла на живота и силата на връзките"

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com