Топ 5 на задължителните туршии за зимата

11074
Топ 5 на задължителните туршии за зимата
Снимка: iStock

Туршията е не само по-полезната версия на салатата през зимата, когато традиционните зеленчукови салати от домати, краставици, марулки и прочие са не само пълни с нитрати, но и скъпи, и безвкусни, но има и други ценни предимства – туршията е ферментирала храна, което ще рече, че е пълна с полезни бактерии, грижещи се за здравето на стомаха и червата.

Не се изкушавайте обаче да хитрувате и мързелувате, купувайки готови туршии от магазина. Или пък миксове за такива. Да, миксът е улеснение, но той приравнява домашната туршия до купешката. Или почти. Най-добре отделете време, изберете сами зеленчуците си, потърсете рецепти за любимите туршии и запретнете ръкави. Ще си приготвите и сами вкусни зимни пиршества за сетивата, доставящи ползи за здравето. Кои са 5-те задължителни туршии за зимата, които да приготвите в дома си?

Туршии за зимата – петте, които да не пропускате

Естествено, че всички туршии ще ви донесат вкус и полза за здравето, но има пет сред тях, които се открояват като традиционни и които обикновено присъстват в родната кухня като част от бита, културата и същността ни.

Зимнина от кисели краставички: Най-добрият вкус

1.       Царска туршия

Че къде без нея? Зимата не идва, докато не напълните бурканите с царска туршия. Богата на витамини и минерали от съдържащите се в нея камби, карфиол и моркови, тя е вкусна витаминозна бомба за сезона на грипа и настинките. Не съдържа зеле, което ви спестява дългото рязане, но пък е толкова вкусна, колкото и зелевата.

2.       Зелева туршия

Като казахме зеле… Една от култовите, традиционни туршии, които задължително трябва да имате в дома си или в избата си по-скоро за зимата, е именно зелевата. Най-вкусна и най-доближаваща се до туршията на дедите ни става, ако е приготвим в бидона. Съдържа зеле, като е важно да е сорт „Кьосе“, което е късен есенен сорт и е мек, подходящ за туршии и за листа за зелевите сърми, зелени домати, моркови, карфиол. Изисква повече умения и познания как да наредите бидона, как да затиснете съставките в него, за да не изплува зелето над саламурата и да не стане лигаво и развалено, но по отношение на тази туршия всяко усилие си струва напълно.

3.       Селска туршия

Какво е общото между царската и зелевата? Селската, разбира се. Не е случайно, че я наричат още мешана. Тя съдържа камбите от царската, зелето и карфиола от зелевата и морковите, които присъстват и в двете вкусни зимни приключения за сетивата. Може да добавите и целина, а най-хубавото е, че не ви е нужен бидон или каца – в буркани се съхранява идеално – лесно и бързо и без нужда от изба за целта.

Какво трябва да помним, когато правим зимнина

4.       Кисели краставички

Не можем смело да ги наречем точно туршия, но можем да ги доближим до нея, ако добавим лук и зелени домати. Киселите краставички са изключително полезни за здравето на червата и стомаха, вървят с различни ястия и могат да променят вкуса и на най-скучната трапеза. А и се приготвят лесно – няма го досадното рязане, тъй като се купуват малки краставички и се слагат цели при това в буркани – още едно улеснение, което хич не е за подценяване.

5.       С чушки

Да не пропуснем класиката в царството на туршиите – тази с чушки. Съдържа чушки сорт  „Севрия“ или чорбаджийски и естествено зеле. А какво друго може да сложите в нея е въпрос на личен избор.

Още ли четете и не сте намерили рецепта, по която да приготвите зимната наслада, която простичко е наречена туршия?

Да ви е сладко!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Опасно ли е говоренето насън?

Тези зодии удрят джакпота в края на май: Очакват ги големи финансови печалби

Доматеният сок - предимства и недостатъци за здравето

8 съвета как да ядем по-малко и да не гладуваме

Знаете ли колко е дълга река Дунав

Знаете ли колко е висока Статуята на свободата в Ню Йорк

Редно ли е да приключим любовна връзка по телефона?

Вредно ли е за здравето да направите косата си руса?

Знаете ли колко е висока Айфеловата кула

Какво не трябва да оставяте в колата през лятото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com