Високото кръвно налягане може да се намали с чай

10254
Високото кръвно налягане може да се намали с чай
Снимка: iStock

Диетата играе изключително важна роля в превенцията на хипертонията. Някои хранителни продукти имат способността да намалят риска от развитието ѝ.

Един от тези продукти може да бъде един обикновен чай, приготвен от хибискус - цветята от семейство слез. Той не съдържа кофеин и има характерен кисел вкус. Също така, хибискус често се добавя към билковите чайове, смесени с други съставки.

Пиенето на смес от чай от хибискус понижава систоличното (горното) кръвно налягане средно със седем точки, според проучване, представено на срещата на Американската сърдечна асоциация ( AHA ). Тези заключения са осъществени от проучване на данни от 65 здрави мъже и жени с не толкова високо кръвно налягане, споделят експерти. В същото време, тези участници в експеримента, които са получили плацебо под формата на вода с аромат на хибискус, систоличното налягане намалява с една точка.

Както бе отбелязано от Даян Л. Маккей, доктор от Университета Тафтс в Бостън, САЩ, подобен спад може да изглежда незначителен. Но проучванията показват, че „дори малки промени в кръвното, „ ако се поддържат с течение на времето“, ще намалят риска от инсулт и инфаркт".

Нужни са още проучвания, за да се разбере дали билковият чай с определени добавки действително понижава кръвното налягане в дългосрочен план, според президента на AHA Робърт Х. Еккел.

Според лекарите в диетата могат да бъдат включени храни и напитки, които съдействат за нормализиране на кръвното налягане и съдейства за намаляване на риска, свързан с хипертонията. Три от тези напитки са прости, достъпни и много здравословни.

Нискокалорично (обезмаслено) мляко

Млякото е с високо съдържание на фосфор, калий и калций, три важни микроелемента, свързани с намаляване на риска от хипертония. Замяната на млечни продукти с високо съдържание на мазнини от храни с ниско съдържание на мазнини също може да съдейства за сваляне на кръвното налягане.

Сок от нар

Сокът от нар също е богат на калий и други полезни за сърцето хранителни вещества и има три пъти антиоксидантната активност на зеления чай или виното. И преглед от 2017 г. на клинично утвърдени изследвания определя, че честото пиене на сок от нар има способността значително да понижи кръвното налягане.

Чай

Някои билкови чайове могат бързо да премахнат излишния холестерол и да понижат кръвното налягане. Те имат и свойства, които повишават защитните сили на организма срещу сърдечни заболявания и рак, установиха изследователите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com