За какво алармира малката разлика в двете граници на кръвното

63095
За какво алармира малката разлика в двете граници на кръвното
Снимка: iStock/Guliver

Границите на кръвното ни налягане казват много за здравословното ни състояние, затова трябва стриктно да следим за промени в тях. При всеки удар на сърцето, аретиралното налягане се колебае между най-високо и най-ниско – т.е. горна и долна граница на кръвното налягане.
Нормалните нива са около 120/80 при здрав човек, но всичко е строго индивидуално, в зависимост от възрастта и различни заболявания. Разликата в налягането между двете граници се нарича пулсово налягане и нормалните му стойности са около 30-50 пункта.

От какво зависят двете граници на кръвното налягане?

Смята се, че горната граница се влияе от сърцето, а долната – от бъбреците. Горната граница – систолично артериално налягане показва налягането в момент, в който се изстласква кръвта от сърцето в артериите. Докато долната граница – диастоличното артериално налягане отразява налягането при отпускането а сърдечния мускул, когато артериите се разхлабват. Това е свързано с неврохуморалната регулация, а тя от своя страна протича в бъбреците.
Поради тези причини не можем да смятаме гореспоменатото твърдение за грешно – горната граница отразява главно работата на сърцето, а долната на бъбреците, но и на кръвоносните съдове.

Изолирана систолична хипертония

Чудите се какво значи това? Това е състояние, при което е нарушен балансът на горната граница, повишават се нивата й. При по-младите може да се появи вследствие на проблеми с вегетативната нервна система. По-голям брой хора с такъв проблем спадат към възрастните след появила се атеросклероза. Други причини и заболявания, предизвикващи появата на този вид хипертония са аритмии, нарушения в щитовидната жлеза, порок на сърцето и др. В зависимост от това, лечението може да протече по различен начин.

До какво води промяната в разликата между границите?

Вече казахме, че пулсовото налягане има нормални стойности 30-50 пункта. При рязка измяна на тези цифри, незабавно потърсете лекарска помощ, защото това може да е индикация за прииждащ по-сериозен проблем. Случват се и аномалии, които зависят от моментното ви състояние и не са опасни, но няма как да знаете, ако не се консултирате със специалист. 
Промяната и увеличаването в разликата може да се дължат на вертебробазиларна недостатъчност или остеохондроза на шийния отдел на гръбначния стълб. Като цяло заболяванията, свързани с опорно-двигателната система, са най-чести виновници за това. Те водят до отслабване на церебралния кръвооток и създават нарушенията в пулсовото налягане. Кардиолозите добавят, че и ендокринните заболявания могат да имат същия ефект върху кръвното ни налягане.
Важно е да уточним, че всички медикаменти, които се изписват за нормализиране на артериалното налягане, действат едновременно и на двете граници, а не само на повишената или понижената. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com