Защо Свети Валентин е катастрофа за връзките

519
Защо Свети Валентин е катастрофа за връзките
Снимка: Pexels

Последните проучвания показват, че вероятността да се разделим с партньора се увеличава през февруари. Как се връзва това с най-романтичния празник в годината? И какво трябва да се направи, за да не се превърне Свети Валентин в последния пирон, забит в ковчега на връзката ви?

Традиционно се смята, че 14 февруари е празник на любовта. Ден, изпълнен с романтика и щастие, когато влюбените си подаряват сладки подаръци , организират приятни изненади и прекарват времето си сами. Денят, в който едно възвишено и красиво чувство се култивира толкова силно, че всичко останало престава да има значение. Но за някои двойки този празник не се състои от букети от рози, ароматни свещи и сладък шоколад. Многобройни проучвания - включително тези, базирани на проследяване на състоянието на връзката VKontakte - показват, че романтичните съюзи най-често се разпадат в седмиците преди и след Свети Валентин.

Защо празник, посветен на триумфа на любовта, оставя след себе си диря от разбити сърца? Защо денят, в който влюбените си спомнят силата на чувствата си, води до увеличаване на броя на раздялите? Проучването посочва няколко причини за този парадокс.

Още: Ева Мендес обясни защо преди е мразела Свети Валентин

Високи очаквания

За много хора подготовката за Свети Валентин е изпълнена с цяла планина от очаквания, включително подаръци, комплименти, признание, романтични вечери на свещи и тяхното приятно продължение. Това важи особено за жените, които обичат да планират всичко. Дори без да знаем какво ни е приготвил партньорът ни, ние вече си мечтаем какво ще си поръчаме за десерт в ресторант, в кой момент на вечерта ще си спомним трогателната история за началото на връзката ни – и как нашият мъж предполага реагираме на това, с какви думи ще приемем романтичен подарък от него (трябва да е романтично и символично, нали?). Ще продължи ли вечерта? Какво ще правим, ако някой мъж ни покани при себе си след това? Ако сме съгласни, може би трябва да помислим за закупуването на красиво бельо предварително, за да видим възхищението и страстта в очите на любимия човек. Толкова много обичаме да мечтаем. Какво не е наред с това?

И все пак, както показват изследванията, подобни мечти не са никак полезни за нас и нашите взаимоотношения. Високите очаквания, продиктувани от тях, най-вероятно ще ни доведат до разочарование, когато реалността влезе в противоречие с тях. Подобна ситуация се случва и с взаимоотношенията като цяло. Експерти ни напомнят, че двойките, които влизат във връзка с определени големи надежди, са по-склонни да бъдат разочаровани от романтичния си съюз, отколкото тези, които имат по-реалистични или никакви очаквания.

Неизбежни сравнения

Още: Полицай, облечен като мече, арестува жена на Свети Валентин (ВИДЕО)

Дори тези, които не се интересуват много от това, се чувстват въвлечени в атмосферата на „празника на любовта” преди 14 февруари. И сега говорим не толкова за цветните витрини на магазините за подаръци, които от началото на месеца са пълни с розови сърца, плюшени мечета и балони, а за информационното пространство, в което всички съществуваме. Поток от различни новини за това как другите хора празнуват Свети Валентин ни връхлита отвсякъде - от разговори с приятели и статии в списания, до новинарската емисия във Facebook.

Седмица преди празника най-добрата ѝ приятелка с искрящи очи сподели радостната новина – приятелят ѝ я покани да летят до Париж за Свети Валентин. Бивш съученик публикува снимка на огромен букет от рози, а колежка от работата написа цяла публикация за това какъв романтичен ден е прекарала с мъжа си, допълвайки го с щастлива тяхна снимка заедно. И, намирайки се в едно и също информационно пространство, четейки или слушайки истории за това как други хора са прекарали този празник, е трудно да избегнем сравнения с нашите собствени (дори ако разбираме, че приказките на приятели и познати са украсени и идеализирани). Ако тези сравнения не са в наша полза, това води до вътрешно чувство на неудовлетвореност.

Ефект на лупа

Ако отношенията между вас и вашия партньор вече са нестабилни, тогава Свети Валентин може да влоши съществуващите проблеми. В навечерието на този празник ние не само мечтаем за перфектна вечер и романтична нощ, но и започваме да мислим за отношенията като цяло. И колкото повече се гмуркаме в подобни мисли, толкова повече недостатъци намираме. Това може само да увеличи нашето недоволство от една вече нефункционираща връзка.

Още: "Ти си любовта на моя живот": Байдън се обясни на жена си и пусна тяхна СНИМКА на младини

Свети Валентин има още един голям недостатък: опитвайки се да съберем цялата си любов в един ден, ние се стремим да направим този кратък период от време ярък и запомнящ се. В резултат на това можем да заменим искрената грижа, доверието и благодарността, които са ключът към здравите взаимоотношения, с екстравагантни вечери в ресторанти, луксозни букети и скъпи подаръци. Всички тези материални подаръци изглежда действат като лейкопласт за хронични проблеми във връзката.

Ето защо е важно да работите върху връзката си всеки ден и да не чакате един специален ден, за да покажете любовта си. Разбира се, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи. Психолозите предлагат няколко начина да ви помогнат да подобрите връзката си и да я направите по-хармонична, топла и романтична - не само на 14 февруари, но и през цялото време, докато сте заедно.

"Нощна среща"

Не е нужно да чакате до Свети Валентин, за да прекарате приятна вечер в компанията на другия. Договорете се с партньора си, че ще организирате вашата специална „Вечер за среща“ на други дати (колкото често е удобно за вас). Но това споразумение не бива да остава само на думи. Вземете маркер и оградете деня в календара, който сте готови да посветите един на друг. Планирането на среща ще увеличи вероятността Нощта за срещи наистина да се случи и също така ще помогне да я направите по-смислена и желана - и в резултат на това по-специална.

Още: 14 февруари: Ден на влюбените или ден на разбитите сърца?

  1. Опитайте нещо ново заедно. Рутината на ежедневието може да угаси огъня във всяка една от най-красивите и чувствени връзки. Затова отделете време да прекъснете обичайния ход на нещата и да се втурнете към нови преживявания. Скачайте с парашут или направете пътуване през уикенда до близкия град. Пребоядисайте стените в спалнята си или отидете на потапящо представление (ако никога не сте чували за подобни продукции, толкова по-добре). И не забравяйте да вземете партньора си със себе си. Необичайният опит, придобит заедно с него, ще добави нови цветове към връзката ви.
  2. Приятни дреболии. Най-добрият начин да поддържате любовта си жива, особено когато и двамата имате натоварени графици, е да правите нещо от време на време, което показва, че ви е грижа за партньора ви. Пригответе обилна и вкусна вечеря за любимия си, когато той закъснява много на работа, или просто закачете нещата, които е оставил на стола обратно в килера.
  3. Не забравяйте, че любовта се състои от такива малки неща. Разбира се, това не означава, че изобщо не трябва да празнуваме Свети Валентин. По-скоро предполага, че не е нужно да го приемате толкова сериозно.  

Източник: MarieClaire

Любовни послания за Свети Валентин

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

На кого е кръстено международното летище в Мюнхен?

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com