Добротворците, които влюбват хората в спорта

316343

Те са няколко влюбени в спорта младежи, които искат да предадат страстта си към здравословния начин на живот и грижа за тялото на всеки срещнат. "Моторът" им се казва Любомир Спасов. Завършилият НСА колоездач е главният добротворец и "виновник" една занемарена и рушаща се спортна площадка в София днес да е любимо място на няколко дузини млади и по-възрастни любители на здравословното спортуване. Мястото е в двора на 10-то СОУ "Теодор Траянов" в столичния квартал "Младост" 1.



Занемарените успоредки, висилки, шведска стена и останалите съоръжения стават притегателен център за тренировки на младежите. В началото всички спортували поотделно, въпреки ужасните условия. Постепенно се запознали и оформили група. Идеята на момчетата за подобряване на средата се родила през зимата на 2012-та. Дъждовете и снеговете превърнали площадката в блато и затруднили тренировките. Ужасните условия обаче не отказали твърдите характери, а дори ги мотивирали. Не само за по-здрави тренировки, но и за ремонт на площадката. Така дошла идеята да се погрижат за любимото им място.

Добротворците, които променят цял град

"Група млади хора ентусиасти, които съвсем доброволно правят някакви хубави неща". Това са те, Добротворците от МОГА-Дряново. Сами се о...

ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕО

 

"На нас калта и локвите не ни пречеха. Ние тренираме в дъжд, слънце, студ, пек... Всяка сутрин в 7:30 часа сме на площадката, независимо какво е времето", разказва Любо. "Калта обаче отблъскваше повечето хора. Затова решихме да направим дренаж. Свързахме се с общината и ни казаха, че щели да правят ремонт на площадката и да слагат настилка. Помолиха ни да изчакаме. Дойде лятото и пак ни казаха да чакаме. През есента ни заявиха, че свършили парите. Тогава решихме да не чакаме повече, а да се хванем и сами да си свършим работата. Около 50-60 души от квартала, които тренираме на това място, събрахме към 1400 лева. Наехме фирма, която изкопа и подравни площадката, а от друга купихме чакъл и го разстлахме. Това беше. Съвсем елементарно. Един хубав есенен ден миналата година боядисахме съоръженията, за да ги освежим. Решихме да са по-шарени. И понеже си обичаме родината, боядисахме шведската стена в цветовете на трибагреника - бяло, зелено и червено. Сега само поддържаме мястото".

Добротворците, които замесват хляб с душите си

Приготвянето на хляб развързва ръцете, отваря сърцето и очите, прави ни по-търпеливи и наблюдателни, кара ни да се вслушваме във вътреш...

Когато времето е хубаво, площадката в 10-то училище в "Младост" гъмжи от любители на спорта. Събират се хора от всички възрасти, за да поддържат тонус. Свързват ги общите им интереси и така създават приятелства.

"На тази площадка прилагам знанията, които съм придобил в НСА и от тренировките", казва още Любо. "Правя програми с упражнения за приятелите, които искат. Измисляме си програми, четем допълнителна литература, запознаваме се с различни методи и ги прилагаме. Имаме доста добри резултати. Това, което правим, е обща физическа подготовка, която се отразява много добре на хората. По принцип е задължително всеки човек да спортува, за да се грижи за здравето си и нацията ни да не е болнава".

Примерът на Любо и приятелите му е заразителен. Край тях доста деца от училището проявяват интерес към тренировките. В началото малчуганите от долните класове само висели на успоредките и лостовете, защото не знаели какво да правят. Постепенно обаче, увлечени от примера с упражненията на напредналите спортисти, и те започнали да тренират. Така делата на добротворците от групата на Любо започват постепенно да се мултиплицират - с всеки следващ, изкушен от спорта младеж, който реши да се възползва от успоредката или лоста на площадката в 10-то.

А вие познавате ли добротворци?

"Пейката на любовта", която чака първо предложение за брак

ВИЖ ТУК ПЕЙКАТА НА ЛЮБОВТА В СНИМКИ! Има едно магическо място над Дряновския манастир, което може да зарежда с енергия душите на хорат...

#shareдобро

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРОТВОРЦИ:

Как всеки един може да помогне на децата със синдром на Даун

Как 17-годишната Светлозара спасява човешки животи?

Автомобилно шоу за болно момче в Смолян

Момчето, което добротвори за теснолинейката

Добротворките, които озелениха басейна "Спартак"

Надя Савова: Доброто е като хляба, трябва му среда да се прояви

Кутията на Олга, която открива и сбъдва желания

Добротворката Моник, която подарява играчки

"Пейката на любовта", която чака първо предложение за брак

Добротворците, които замесват хляб с душите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com