X
 
 
 

Надя Савова: Доброто е като хляба, трябва му среда да се прояви

240260 1
photo of Надя Савова: Доброто е като хляба, трябва му среда да се прояви
Доброто всеки човек го носи в себе си. Просто трябва да му осигурим среда, в която да се прояви. По това си прилича с хляба. И на него му трябват подходящи условия, за да излезе качествен от ръцете на майсторите. До този извод от опит е стигнала добротворката Надя Савова. Лъчезарната пътешественичка е основател на Хлебните къщи. Има ги по целия свят. А първата в България е в стария възрожденски дом на пра-прабаба й в Габрово. С помощта на добри хора Надя успява да ремонтира порутената сграда и я превръща в духовно средище на деца и възрастни, които търсят място за зареждане на душите. А месенето на хляб по модел на Надя Савова е истинска терапия. В него има много психология, чрез която тя успява да разтвори сърцата на малки и големи и да ги напълни с доброта и любов.

Добротворците, които влюбват хората в спорта

Те са няколко влюбени в спорта младежи, които искат да предадат страстта си към здравословния начин на живот и грижа за тялото на всеки...

"Човек успява по най-простичък начин да даде най-доброто от себе си в тези месения на хляб, разказва Надя от опита си. - Получава се по съвсем естествен начин. И аз не знам даже как точно става. Винаги го виждам, винаги го изживявам... Ние затова правим тези неща. Защото всеки един след такова изживяване се чувства по-силно вярващ в доброто. А доброто наистина го има във всеки, само трябва да му дадем среда да се изяви. Като хляба е".

Надя е заразила с добротворческия си проект няколко дузини открити и сърдечни българи, които са й съмишленици и дерзаят вълшебството на месенето на хляб да достигне до повече хора. Така се родила и идеята за малката хлебарница в Габрово. Огромна помощ за осъществяването на този проект Надя получила от Веселин Неделчев - българин, живял и работил години в Италия. Той помогнал малката фурна днес да събира ценители на качествения и истински хляб, приготвян с квас. За проекта успял да запали и дъщеря си Силвия, която в момента е сърцето на Хлебните къщи в Габрово и верен помощник на Надя Савова в добротворчеството. Майсторът в хлебарницата пък е скулпторът Михаил, който решил да свърже живота си с хляба. Въпреки сериозната кариера и успехи в професията си в чужбина, той решил да се върне в България и да посвети себе си на малката хлебарница в Габрово. "Мисля, че един художник трябва да умее да готви. Затова понатрупах някакъв опит и в тази сфера, преди да се захвана с хлебарницата, разказва Михаил. - А удовлетворението от цялата работа идва тогава, когато видиш радостта в очите на хората. Това е най-хубавата работа на света. Няма нищо по-прекрасно от това да правиш хляб".

Кутията на Олга, която открива и сбъдва желания

Човек в живота си трябва да се занимава с две неща. С едното - да си изкарва прехраната. Успехът в него се измерва с парите, които е сп...

Помощник на Михаил в хлебарницата от няколко месеца е Николай от Дряново. По професия той е промишлен дизайнер, но месенето го омагьосва още с първото прекрачване на прага на фурната. "Много съм въодушевен от идеята, че можем да подобрим света около нас, казва Николай. - Разбрах, че мога да го правя. Усетих вълшебство в цялата история. Тя влияе и върху хората, които идват при нас. В хлебарницата създаваме среда, която и на мен ми е била нужна. Сега имам много нови приятели, запознанства и искрени и чисти отношения. Това носи удовлетворение. Не се превъзнасяме, ние просто правим истински добър хляб и раздаваме радост на хората и на себе си".

А вие добротворци познавате ли?

#shareдобро

Автор: КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА
Оператор и монтажист: АЛЕКСАНДЪР ДОБРЕВ

Добротворката Моник, която подарява играчки

Тя се казва Моник! Малката чаровница е само на 5, а вече е истински добротворец. Като всяко момиченце, и Моник обича приказките за вълш...

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Петър Петров 1 Петър Петров преди 3 години Профил на трол?
    Браво! Ще дойда да си купя :-)
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Дневен хороскоп за 17 януари

Овен Тази сряда укротете агресивните импулси у себе си. Всички имат проблеми и понякога им е трудно. Ако не се чувствате добре останет...