Надя Савова: Доброто е като хляба, трябва му среда да се прояви

250972
Надя Савова: Доброто е като хляба, трябва му среда да се прояви

Доброто всеки човек го носи в себе си. Просто трябва да му осигурим среда, в която да се прояви. По това си прилича с хляба. И на него му трябват подходящи условия, за да излезе качествен от ръцете на майсторите. До този извод от опит е стигнала добротворката Надя Савова. Лъчезарната пътешественичка е основател на Хлебните къщи. Има ги по целия свят. А първата в България е в стария възрожденски дом на пра-прабаба й в Габрово. С помощта на добри хора Надя успява да ремонтира порутената сграда и я превръща в духовно средище на деца и възрастни, които търсят място за зареждане на душите. А месенето на хляб по модел на Надя Савова е истинска терапия. В него има много психология, чрез която тя успява да разтвори сърцата на малки и големи и да ги напълни с доброта и любов.

Добротворците, които влюбват хората в спорта

Те са няколко влюбени в спорта младежи, които искат да предадат страстта си към здравословния начин на живот и грижа за тялото на всеки...

"Човек успява по най-простичък начин да даде най-доброто от себе си в тези месения на хляб, разказва Надя от опита си. - Получава се по съвсем естествен начин. И аз не знам даже как точно става. Винаги го виждам, винаги го изживявам... Ние затова правим тези неща. Защото всеки един след такова изживяване се чувства по-силно вярващ в доброто. А доброто наистина го има във всеки, само трябва да му дадем среда да се изяви. Като хляба е".

Надя е заразила с добротворческия си проект няколко дузини открити и сърдечни българи, които са й съмишленици и дерзаят вълшебството на месенето на хляб да достигне до повече хора. Така се родила и идеята за малката хлебарница в Габрово. Огромна помощ за осъществяването на този проект Надя получила от Веселин Неделчев - българин, живял и работил години в Италия. Той помогнал малката фурна днес да събира ценители на качествения и истински хляб, приготвян с квас. За проекта успял да запали и дъщеря си Силвия, която в момента е сърцето на Хлебните къщи в Габрово и верен помощник на Надя Савова в добротворчеството. Майсторът в хлебарницата пък е скулпторът Михаил, който решил да свърже живота си с хляба. Въпреки сериозната кариера и успехи в професията си в чужбина, той решил да се върне в България и да посвети себе си на малката хлебарница в Габрово. "Мисля, че един художник трябва да умее да готви. Затова понатрупах някакъв опит и в тази сфера, преди да се захвана с хлебарницата, разказва Михаил. - А удовлетворението от цялата работа идва тогава, когато видиш радостта в очите на хората. Това е най-хубавата работа на света. Няма нищо по-прекрасно от това да правиш хляб".

Кутията на Олга, която открива и сбъдва желания

Човек в живота си трябва да се занимава с две неща. С едното - да си изкарва прехраната. Успехът в него се измерва с парите, които е сп...

Помощник на Михаил в хлебарницата от няколко месеца е Николай от Дряново. По професия той е промишлен дизайнер, но месенето го омагьосва още с първото прекрачване на прага на фурната. "Много съм въодушевен от идеята, че можем да подобрим света около нас, казва Николай. - Разбрах, че мога да го правя. Усетих вълшебство в цялата история. Тя влияе и върху хората, които идват при нас. В хлебарницата създаваме среда, която и на мен ми е била нужна. Сега имам много нови приятели, запознанства и искрени и чисти отношения. Това носи удовлетворение. Не се превъзнасяме, ние просто правим истински добър хляб и раздаваме радост на хората и на себе си".

А вие добротворци познавате ли?

#shareдобро

Автор: КАМЕЛИЯ АЛЕКСАНДРОВА
Оператор и монтажист: АЛЕКСАНДЪР ДОБРЕВ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРОТВОРЦИ:

Как всеки един може да помогне на децата със синдром на Даун

Как 17-годишната Светлозара спасява човешки животи?

Автомобилно шоу за болно момче в Смолян

Момчето, което добротвори за теснолинейката

Добротворките, които озелениха басейна "Спартак"

Добротворците, които влюбват хората в спорта

Кутията на Олга, която открива и сбъдва желания

Добротворката Моник, която подарява играчки

"Пейката на любовта", която чака първо предложение за брак

Добротворците, които замесват хляб с душите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com