"Булгаргаз" ще иска ново поевтиняване на газа

3142
"Булгаргаз" ще иска ново поевтиняване на газа
Снимка: БГНЕС

„Булгаргаз" ще поиска природният газ да поевтинее с малко над 14% от октомври. Това съобщи за БНР изпълнителният директор на дружеството Петьо Иванов. Ново, макар и леко намаление, може да има в началото на следващата година.

Според Петьо Иванов по-ниските цени на петрола и долара биха могли да доведат, освен до поевтиняване на природния газ, и до положителен ефект на НЕК. „От гледна точка на това, че ще има за пореден път намаляване на цената на природния газ, би следвало да има и някаква корекция в цената на електрическата енергия, на която НЕК би купувала от топлофикационните дружества, т.е. индиректно с намаление на цената на природния газ се помага на НЕК”, каза експертът.

"Газпром" започва търгове за продажби на газ

Компании като Novatek, Gunvor, Vitol и Glencore са готови да участват в първия газов търг, съобщи на пресконференция ръководителката ...

Петьо Иванов каза още, че през зимата не се очакват проблеми с доставките на синьо гориво, а до средата на октомври "Булгаргаз" ще нагнети в газохранилището в Чирен планираните предварително близо 300 милиона куб. метра. Компанията ще направи това със собствени средства. В момента няма собствен добив, посочи той.

„За съжаление находищата, които оперира "Петрокелтик" са почти напълно изчерпани. По-скоро ние сме в очакване самите те като компания да направят нов сондаж в определените им райони, в които имат право да добиват, и съответно да докажат някакви добри търговски количества, които пак ще бъдат ограничени, каза Иванов.

От "Булгаргаз" отчетоха намаляване, както на финасовите си загуби до 27 милиона лева, така и на дълговете на топлофикациите, които в момента са общо около 150 милиона лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика