БВП с лек ръст, оставаме в дефлация на годишна база

20734
БВП с лек ръст, оставаме в дефлация на годишна база
Снимка: Thinkstock/ Guliver

През последното тримесечие на 2013 г. брутният вътрешен продукт у нас се е увеличил с 1% спрямо същия период на предходната година. Това показват данни на НСИ. Нарастване  с 0,4 на сто или  21 млн. лева има и спрямо третото тримесечие на 2013-а.

С най-голям дял в добавената стойност е секторът на услугите, следван от индустриалния и аграрния сектор. Най-голям ръст бележат индивидуалното потребление и износът на стоки и услуги. 

Кънчо Стойчев: България не е в криза

В икономическо отношение България не се намира в състояние на криза. Това, че хората са бедни, не е свързано с икономическа криза. То...

Междувременно стана ясно, че индексът на потребителските цени (CPI) на България се е понижил през януари 2014-а година с 0,2% на месечна база след повишение с 0,3% в края на изминалата година.

На годишна база инфлацията в страната е спаднала през януари с цели 2,2% (спрямо януари 2013-а) след спад с 1,6% през последния месец на 2013-а година. Така на годишна база България остава в дефлация за шести пореден месец. Прочетете още по темата в Expert.bg.

Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2013 г. е 1228 лв. и спрямо същия период на 2012 г. се повишава с 6.1%. Основен източник на средства продължава да бъде работната заплата, а на второ място са пенсиите. Най-същественото перо от бюджета на българските домакинства са разходите за храна и безалкохолни напитки. Като абсолютни стойности те се увеличават с 9.5% и през четвъртото тримесечие на 2013 г. са 387 лв. средно на лице в домакинството. Запознайте се с още подробности тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика