Кънчо Стойчев: България не е в криза

38831
Кънчо Стойчев: България не е в криза
Снимка: БГНЕС

В икономическо отношение България не се намира в състояние на криза. Това, че хората са бедни, не е свързано с икономическа криза. Това каза Кънчо Стойчев в ефира на Нова телевизия.

България не се намира в рецесия. Миналото тримесечие показа ръст на БВП - 1,5, посочва още социологът. Той бе категоричен, че проучването сред представители на бизнеса, показва плах, но оптимизъм. Виждаме съвсем слаб оптимизъм, но за първи път регистрираме позитивни оценки, каза Кънчо Стойчев.

Според социолога в последните месеци и години проучванията са съсредоточени изцяло в политиката, а икономиката се изпуска. Той бе категоричен, че най-важното в момента е основният ни разговор да бъде за икономиката, за хляба на хората, за малкия и средния бизнес.

Проблемът, според него, е в изискванията за малкия и големия бизнес, които към момента са едни и същи. Това никъде го няма в Европа. Навсякъде регулациите за малкия бизнес са опростени, каза Кънчо Стойчев и припомни, че управляващите са обещали облекчение за бизнеса, но не са го направили. Нищо не е направено. Само се говори за монополите, заяви той.

В проучването за социологическата картина на бизнеса у нас има висока критика и тя е насочена към сферата на трудовото законодателство, което няма достатъчната гъвкавост за увеличаване на заетостта, и към сивата икономика.

Кънчо Стойчев отказа да коментира политически показатели. Той само отбеляза, че се запазва паритет между двете основни сили - БСП и ГЕРБ, а що се отнася до новата формация на Георги Първанов - АБВ, социологът само "открехна завесата" като прогнозира, че Ивайло Калфин има реални шансове да бъде евродепутат, тоест той ще прескочи бариерата, която на тези избори ще бъде около 5,8%.

 

Дългът на България за 2012 г. е 18.5% от БВП

Без резерви през 2012 година сектор "Държавно управление" отчита бюджетен дефицит от 592 млн. лева, или 0.8% от БВП. Това показват о...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика