Дават заем за саниране срещу платено парно

6115
Дават заем за саниране срещу платено парно

Ще се дават изгодни заеми за саниране, но само ако собствениците са си платили сметките за ток, вода и парно. Това стана ясно по време на изложението "Българска строителна седмица", което е посветено на енергийната ефективност, предаде АСН.

Форумът бе открит в Интер Експо Център от зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. Той не пожела да се ангажира със срокове за започването на санирането с нисколихвени кредити, но каза, че обследването на сградите ще започне през лятото и ще е безплатно. В програмата са включени 36 града. Тя ще се реализира в период от три години, предаде Дартс.

Всички търговски банки ще могат да отпускат кредити за ремонт на панелките. В евтиното саниране обаче ще могат да се включат сгради на поне три етажа, с минимум 6 апартамента. Обезпечаването на кредита може да става и с акции. За да се получи заем от фонда за саниране, трябва да има решение на сдружението на собствениците. При 40 на сто намаление на разходите за отопление след саниране и ползване на нисколихвен кредит, годишната разлика ще е минимална, казаха финансистите от МРРБ. Според тях сумата от 50 - 60 лева на месец няма да затрудни много хората. В случай, че в блока има семейства, които не могат да си позволят да плащат кредита, той може да се поеме от съседите.

Строителното ведомство подготвя законови промени, според които всички нови сгради трябва да имат технически и енергийни паспорти. Ако липсват, те няма да бъдат въвеждани в експлоатация и ще се налагат глоби. Предвиждат се санкции и за хората, които не са извършили обследване на жилищата си.

Главният архитект на София Петър Диков съобщи, че в София има 203 хиляди панелки, в които живеят 2 млн. души.


"Стискаме зъби в кризата и се справяме. Тя е шанс да се отсеят сериозните фирми", заявиха представители на строителните компании на зам.–министра по време на откриването на изложението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика