Депутати спасиха бизнеса в общините

7525
Депутати спасиха бизнеса в общините
С текстовете в закона контролът върху по-малките строежи от 4-а до 6-а категория се поема от местните власти

Депутатите спасиха от мизерия общините, които нямат изработен общ устройствен план. На първо четене в парламента падна текстът, който забраняваше всякакви вложения и строителство в регионите, които нямат изработен и приет подобен документ. Ако беше приет този член от Закона за устройство на територията, кметовете в страната щяха да са обречени на отлив от потенциални вложители, предаде Стандарт Нюз.

Изработването на документа струва между 100 000 и 500 000 лв., което е непосилно за по-малките общини, контрираха предложението от сдружението на кметовете още при предлагането на поправката. Текстът противоречи на конституцията, защото въвежда обратно действие.

Това заяви Искра Фидосова, зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ, написа mediapool.bg. Тя допълни, че ще предложи в ЗУТ да бъде записан срок от 2-3 години, в който общините да направят общите устройствени планове, като получат финансова помощ от държавата за това.

С текстовете в закона контролът върху по-малките строежи от 4-а до 6-а категория се поема от местните власти, а Дирекцията за национален строителен контрол ще следи единствено по-важните инфраструктурни обекти като пътища, язовири или огромни комплекси. Скачат и санкциите за незаконно строителство. Глобите за вдигналите вили без разрешение например стават от 5000 до 20 000 лв.

Общините на червено със 150 милиона

Пред медиите зам. изпълнителният директор на НСОРБ Теодора Дечева съобщи, че прогнозно сдружението очаква общините в страната да прикл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика