"Лукойл" рязко вдигна цените

5176
"Лукойл" рязко вдигна цените

През последните няколко дни „Лукойл Нефтохим Бургас” рязко вдигна цените на горивата. От рафинерията отказват да обяснят каква е причината за шоковото поскъпване.

Най-масовия бензин А95 поскъпна на три пъти с общо 8 стотинки. В петък той скочи от 2,47 лв. на 2,51 лв. за литър. В неделя вече се продаваше за 2,55 лв.  Българските шофьори не бяха плащали толкова за литър бензин от 16 май насам. Увеличението при дизела е с 9 стотинки, като от 2,49 лв., днес се продава за 2,58 лв. за литър. Макар и по-малко, увеличението при газа също е на лице. От 1,13 лв. за литър, в неделя той вече се продаваше за 1,16-1,17 лв.

Докато петролът на световните борси поевтинява, у нас монополистът вдигна на два пъти цената на горивата, и то в рамките само на три дни. Икономисти обясняват покачването на цените с поскъпване на суровината с около 11% и поевтиняване на еврото. "Цената на суровия петрол скочи за последната седмица с 9% в долари. Допълнително еврото отслабна с 2,5-3 цента за този период, тоест още около 2% поскъпване", каза икономистът Лъчезар Богданов.

Според анализаторите в момента е трудно да се прогнозира какво ще се случи с цената на нефта в краткосрочен план. В дългосрочен очакванията са за продължаващо поскъпване.

Редактор: Боряна Кръстева

Шефът на "Лукойл": Цените на горивата са непосилно високи

Генералният директор на "Лукойл-България" Валентин Златев ще представи на икономическият министър Делян Добрев пакет от мерки, с които...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика