НЕК предлага рудниците на "Мини Марица Изток" да се дадат на ТЕЦ-овете

22659
НЕК предлага рудниците на "Мини Марица Изток" да се дадат на ТЕЦ-овете
Така няма да има нужда да се вдига цената на въглищата и да се стига до увеличение на цената на тока

Може да не се стига до 10% увеличение на цената на тока в страната, както и да няма поскъпване на въглищата и да се съкращават работници в "Мини Марица Изток". Това съобщиха за БГНЕС от ръководството на НЕК.

Според тях "това е възможно само, ако всеки от трита рудника на въгледобивното предприятие в комплекса премине в ръцете на централите, а именно: АЕS-Гълъбово, ТЕЦ "Марица изток 2" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3".

"По този начин въглищата ще станат вътрешен разчет на всяка от централите, което неминуемо ще осигури увеличаване приходите от ДДС в държавната хазна с около 100 млн. лв. годишно. Нещо повече - всяка централа ще ползва толкова количество от суровината, колкото й е необходимо, без да се налага да препълва складовете си и след това да пуска в принудителен отпуск работниците си или още по-лошо – да съкращава персонал", уточняват от НЕК.

Според Националната електрическа компания "отдаването на концесия на рудниците от "Мини Марица Изток" на централите в комплекса ще даде възможност да се предоговорят и дългосрочните договори с АЕS-Гълъбово и "ТЕЦ Контур Глобал Марица изток 3" и цената на произвежданата ел.енергия от тези ТЕЦ-ове да падне.

В момента доставката на въглища от "Мини Марица Изток" влиза в графата "Външни разходи" за централите в комплекса и ДДС-то, което ТЕЦ-овете плащат за въглища, e ДДС върху продажбите на мините. Това ДДС за продажби, по принцип, от въгледобивното дружество го дължат на бюджета, но преди да го платят обаче, мините имат право да си приспадат така наречения "данъчен кредит". "Данъчният кредит" е ДДС от покупките, а след приспадането разликата се внася в бюджета. Щеше да е добре, ако разходите на въгледобивното дружество бяха само за заплати, инвестиции и подобряване безопасността на работа на персонала, казват още от НЕК и уточниха, че парите от продажбата на въглища се харчат и за различни социални придобивки и служебен комфорт, за които миньорите от другите въгледобивни предприятия в страната само са си мечтали.

През последните няколко дни от мините упорито заговориха за вдигане цената на въглищата. Това увеличение, обаче, гарантирано ще повиши с около 10% цената на тока, тъй като въглищата се суровината за производството му от ТЕЦ-овете. Така ще се увеличи цената на електроенергията от микса, която и без друго е висока и изкара по улиците стотици хиляди протестиращи граждани.

Искането от страната на ръководството на "Мини Марица Изток" да бъде увеличена цената на въглищата няма да помогне за предотвратяване фалита на дружеството, нито за намаляване на задълженията на мините към контрагенти. Това е така, защото не цената на въглищата е проблем за доставките на суровина към ТЕЦ-овете, а ограниченията, които ЕСО налага на централите в комплекса, както и прекалено високите и нецелесъобразни разходи в дружеството години наред.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика